GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Pike & Shotte Project

V. Talpalás

2016. február 17. - gorugrany

Na most már akár össze is rakhatnánk a sereget. Előtte persze szét kellet szedni. A műanyagokról figurákról elmondható, hogy mint öntvények átlagos minőségűek a rajtuk található sorja nem vastag nincsenek elcsúszások, beszívódások. Az apró alkatrészek kardok sisakok viszont érzékenyek, de elég könnyen eltávolíthatók a keretről. A fém figurák minősége már nem ilyen egyenletes. Most először találkoztam olyan figurával, ami egyáltalán semmilyen vágást reszelést nem igényelt nem volt mold line, semmi. Illetve a képeken is látszik például a svéd swine feathernél, hogy az egész egy nagy öntőcsonk meg sorja.

Szóval a figurák előkészítve rendezzük hát soraikat.

A könyv azt tanácsolja, hogy talpaljunk ahogy jól esik mindaddig, amíg az ellenfél serege is hasonlóan készül nagy bajt nem csinálunk. Megemlítik, hogy vannak akik egyénileg szeretik talpra rakni a figurákat vannak akik a gyűjtőtalpakat részesítik előnyben. Mindazonáltal ha követjük a Warlord szisztémáját általános elvként a figura frontja számít leginkább. A gyalogosoké 20mm a lovasoké 25mm. A gyalogosokat a könnyebb rendezés miatt rakjuk 40x40mm-es talpra úgy, hogy négy figura kerüljön egy talpra. A lovasságot 50x50mm, két lovas talpanként.

Na akkor hogy is csináljam?

Nekem csak warhammeres tapasztalataim vannak, ott ugye egy figura egy talp, egy egység asztalon történő mozgatása movement trayekkel ésszerű. Az egységek nemigen vesznek fel más alakzatot, mint ahogy az asztalra kerülnek, méretük a veszteségek miatti figura eltávolítással változik.

A történelmi rendszerekben általában egy figura tucatnyi és több katonát reprezentál a csatatéren és a játék során nem kell majd figurát eltávolítani a veszteségeket jelképezve szóval a nagyobb méretű talpra több figura működő megoldás lehet. Viszont lehet őket mindenféle alakzatba rendezni, amit megkönnyít, ha több figura van egy nagyobb talpon.

Szerettem volna biztosítani magamnak a legnagyobb flexibilitást a sereg figurák és a sereg összeállításakor. Több okból. A lehető legkisebb mértékben függjek az adott (Pike & Shotte) játékrendszertől a talpalás terén, például ha DBA-t, Warhammer Historicalt vagy netán Field of Glory – Renaissance lenne lehetőségem játszani. Így aztán gondoltam ötvözöm az egyéni talpalást a gyűjtőtalpakkal.

A következőt találtam ki. Egy-egy figura egy 20x20 szögletes talpra kerül ezekből négy egy 40x40 gyűjtőtalpon összegződik és ezekből a gyűjtőtalpakból állnyak majd össze a unitok és regimentek.

Ez a megoldásnak előnyt jelent a szállításnál is. Lényegesen könnyebb a már meglévő WHFB-s szivacstálcákon elhelyezni a figurákat, mint nagyobb a talpakon lévőket. Pláne új tálcákat készíteni.

A figurákat valamilyen oldható kötéssel kell a gyűjtőtalpon rögzíteni mivel WHFB-s tapasztalatom szerint hajlamosak össze vissza borulni még a viszonylag stabil movement trayeken is. Ott én sokszor blutac gyurmát hívtam segítségül.

De egyszer engem is felvilágosítottak.

Aztán néhány osztag skavenem hűtőmágnes fóliát kapott a talpa alá.

Ez utóbbit gondoltam bevetni most is. A skaveneknél a tálcán konzervdobozból vágtam ki az ellenoldalt, a tapadási felületet. Most viszont nem kívántam így szívatni magam. A konzervdoboz darabolás nehéz meló, a fém nem egyenes, nincs belőle pont annyi és pont akkora darab mint kéne szóval valami más kellet.

Na de hol szerezhetek be ilyesmit? Hát itt a mágnesboltban.

Szerencsére idehaza is kapható vasfólia, ami kb. olyan mint a hűtőmágnes fólia csak ugye nem mágnesezett. Mindkét anyag kapható különböző vastagságba, akár öntapadós kivitelben is. Én a Szupermágnes.hu-n vásároltam. Vasfóliát vettem a gyűjtőtalpaknak és 20mm széles öntapadós mágnes szalagot a figurák (legalábbis a gyalogság) talpaira. Ez utóbbival meglehetősen gyorsan és tisztán tudom majd rögzíteni a talpakon a mágnest anélkül hogy nyakig pillanatragasztós lennék és mivel 200+ figuráról beszélünk ez igen nagy előny.

A talpak maguk szintén saját gyártmányok méghozzá 1mm vastag polisztirol lappból vágtam ki mind a 20x20-as mind a 40x40-es lapokat is. Illetve ebből készülnek majd a lovas talpak és gyűjtőtalpak is. Összeragasztva kaptam meg a kis mágnes és vas szendvicseimet.

Szintén a fantazis időkből emlékszem, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy figura hol helyezkedik el a tálcán. Hiszen a kezeik, fegyvereik túlnyúlnak a talpuk oldalán így aztán jó ha mindenkinek megvan a maga helye sorban oszlopban, hogy lehessen tartani a szép, szoros formációt. Ha lekerülnek a tálcáról, mondjuk szállítás miatt akkor utána pontosan összesakkozni az alakzatot eléggé sokáig tart.

Azaz már a figurák talpra ragasztásakor érdemes valamilyen rendszer szerint elrendezni és megjelölni a helyüket. Így aztán nálam minden négy figurának bérelt helye lett és lesz pontos számozással.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr628398618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása