GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Napoleon project

III. Ausztria, magyar sorgyalogság

2016. július 28. - gorugrany

Mint azt már a Pike & Shotte figurákkal sikeresen kikísérleteztem most is úgy döntöttem, hogy a szabályrendszerek közötti könnyebb átjárhatóság miatt a figurákat egyénileg, mágnessel talpalom és majd gyűjtőtalpakon használom őket az aktuális rendszernek megfelelően. Ezt azért érzem szükségesnek, mivel a napóleoni korhoz több olyan szabály is van, amelyiknek a használatát nem vetettem el és esetleges ellenfelem inkább preferálja mondjuk a Foundry Napoleon vagy a Black Powder szabályokat, mint az általam etalonnak kiválasztott General de Brigade-t. Fontos megjegyezni, hogy ezek a szabályok olyan léptékűek, hogy a teljes sereg, amit a játékos irányít körülbelül egy hadtestnek felel meg. Egy gyalogos egység/unit egy zászlóaljat jelent egy-egy talp amiből állnak egy-egy századot jelképez.

Sokszor hivatkozok ezredre, zászlóaljra, egységre. Igyekszem a következőhöz tartani magam:

egység/zászlóalj ahol ha  egység, akkor a figurákról, a játékszabályok által definiált dologról van szó. Ha zászlóalj akkor inkább a történelmi valós szervezeti dologra utalok. Szóval így, kivéve ha magam is összezatyulom a dolgot :)

 A bevezetésben már említettem, hogy szerettem volna, ha az egységek mérete szervezeti felépítése a lehetőségekhez mérten megjelenjen a figurák egységekbe állításakor. Lévén hogy a talpak a századok, zászlóalja által csatatéren elfoglalt terét jelképezik nem mindegy, hogy egy egység hány talpból és mennyi figurából áll. Talán egyszerűbb lesz példával. Egy francia zászlóalj éppúgy 6 századból állt, mint egy osztrák, de 1809-ben egy francia század 140-150 főből állt, míg egy német 200-ból. Ez azt jelenti, hogy egy osztrák gyalogos alap talpnak (tehát századnak) nagyobbnak kéne lennie és több figurának kéne a talpakon lennie. A fent említett Foundry Napoleon például ugyan különbséget tesz ezen a téren, de úgy hogy az osztrák egységek 6 helyett 8 a magyar egységek meg 10 talpból állnának. Azaz több századból, mint a valóságban voltak. Viszont a tíz százados brit zászlóaljak ugyanúgy csak hat talpból állnak. A Black Powder talán már variálhatóbb azzal, hogy különbséget tesz apró, kicsi, normál, nagy egységek között és nem foglalkozik azzal, hogy ezek hány talpból állnak, de nekem valahogy hiányzik a pontosabb definiálás. Félreértések elkerülése végett ezek egyáltalán nem hibák, mindössze arról van szó, hogy ezen a téren (és mivel játéktapasztalatom egyáltalán nincs) szerettem volna valami megfogható alapján elkezdeni a seregépítést, hogy ne csak valami WHFB sereg legyen napóleoni figurákból. Azért igyekeztem bebiztosítani magam a mágnesezős talpalással, mert ki tudja. A fentiek persze azt eredményezik, hogy messze a legtöbb figurát kívánó szabályok szerint gyűjtök (azaz költségesebb) és valószínűleg a legbonyolultabb megoldással modellezek (mivel csak a talpak elkészítése van vagy 4-5 munkaóra). Hiába ha már katona vagyok nem is érezném jól magam, ha nem szopatnának, ha mások nem, akkor magam magamat. :)

Tehát 1809. Az osztrák seregben 1806-ban kezdődött egy nagyobb reform, ami figurára vetítve látványosan a 1809-es esztendőre jelent meg. Ez praktikusan a fejfedők cseréjét jelentette. Az 1798-ban rendszeresített bőrsisakok azok a veszteségek pótlásának költségessége miatt csákókra cseréltette a haditanács. Viszont nem egyszerre történt meg a váltás, először a magyar ezredeket szerelték fel az új fejfedővel. Ez nekem jól jön mivel így változatosabb egységeket tudok felállítani. Magyar gyalogság csákóban, német gyalogság sisakban.

A GdB szabályai szerint egy K.K. sorgyalogos egység (német is magyar is) hat talpból kéne hogy álljon, amiken talpanként nyolc figura legyen. Az elhatározásom az volt magyar zászlóaljat állítok fel elsőnek. Elég nagy a választék a piacon, de sajnos magyar figurát csak fémből gyártanak. Nekem viszont mint látszik egy zászlóaljhoz 48 figurára van szükségem. Kisebb vagyon hacsak nem találok valami más módszert. Mivel a Victrix és Perryék is gyártanak német gyalogságot azt találtam ki, hogy belőlük konvertálom meg a magyarjaimat.

Annyi dolgom volt, hogy a lábakról eltüntessem a lábszárvédőt. Ehhez elektromos pákát használtam, amivel gyakorlatilag lesimogattam a felesleges műanyagot. Először megpróbáltam szikével levágni lekaparni, de a lábszárvédő kialakítása miatt nem volt elég jó a végeredmény, mivel néhol nem csak el kellett távolítani a műanyagot, de vissza is kellett dolgozni egy kicsit. Ez a megolvasztott műanyaggal könnyedén sikerült. A pákás ötlet onnan jött, hogy anno 1/72 figurákat sorjáztam ezzel a készülékkel. Az egyenetlenségeket egy-egy csepp Revell modellragasztóval simítottam ki a végén. Csak rá kell csöppenteni a kívánt felületre, kicsit eligazgatni aztán hagyni felszáradni.

Ezzel a módszerrel sorját is könnyen el lehet tüntetni, olyan helyekről, ahonnan kaparással nem. Például szőrzet, haj, cirádás öltözet. Egy csepp ragasztó a felületre pár pillanattal később egy erős sörtéjű ecsettel vagy kisebb kefével át kell dörzsölni a felületet.Nyilván csak azoknál a műanyagoknál működik, amit amúgy ragasztani is tudnánk a ragasztóval.

paka.jpg

A bakancsot csak festéssel terveztem megjeleníteni. Illetve ott volt még a kabátok ujjainak kérdése. A Victrix modelleken nagyon hangsúlyos a mandzsetta ezeknél tejfölös pohárból vágott kis háromszögekkel tettem csúcsossá a hajtókát. A Perry féle figurákon szinte nem is látszik a mandzsetta itt majd festéssel pótolom a hegyességet. A medveköröm vagy rojt mindkét esetben a tejfölös pohár vékony csíkja.

Volt még egy problémám. Méghozzá a bajuszos fejek hiánya. Én úgy képzelem el, ha nem is minden figura, de egy kettőnél több biztosan nem volt csupaszképű egy ilyen magyar egységben. Sajna azonban a Perry figurák csákós fejei között a két altiszti fejen kívül csak arcszőrzet nélkülieket találni. A Victrixnél valamivel jobb a helyzet, de kb. egy tucat bajuszt gyártanom kell, ha nem akarok engedni a negyvennyolcból. Más biztosan a greenstuffot hívta volna segítségül, de engem nem ilyen fából faragtak. Azt találtam ki, hogy vékony drótfonatból készítem el a bajuszokat. Pillanatragasztó segítségével rögzítettem az fejeken. Így elmondhatom, hogy nincs két egyforma figura az egységben.

Szerettem volna még ha van egy kis dinamika a zászlóaljban. A Perry csak menetelő fegyvert vállon pózú figurákat rakott a keretjeire, ezeknél nincs is lehetőség a kezek cseréjére. A Victrix-nek vannak olyan torzói, amelyre különböző pózokban lehet karokat szerelni. Van lehetőség a  töltés különböző fázisaiban lévő, lövő és rohamozó figurát is összerakni. Viszont ezeknek a torzóknak a lábtartása elég bénácska ráadásul kevés is. Úgy döntöttem hát, hogy például a rohamozó figurák egy részét a Perry féle testekből és a Victrix karokból rakom össze. Kellett kicsit fúrni faragni, de a végeredménnyel elégedett vagyok. Az osztrák zászlóalj kedvelt alakzatát a battalion mass-t (zászlóaljtömb talán magyarul), ami olyasmi, mint a franciák attack columnja és a négyszög keveréke volt a GdB-ben úgy jelenik meg, hogy az egység hat századát jelképező talpakat kettő széles három mély formában állítom fel. A terv az volt hogy az így felállt egység első két századából az egyiket lövősre a másikat rohamozóra készítem el. Csak hülyén néztek ki, hogy az alakzat egyik fele lő, a másik meg rohan. Viszont a figurákat már elkészítettem, kidobni nem akartam őket így aztán fel kell majd állítsak egy másik magyar zászlóaljat is. Ez persze nem baj hisz így lehet majd egy önálló magyar dandárom is.

Mindenesetre a jelenlegiek rohamozni fognak.

A képeken az alapozott egység már az egységesen rohamozó képet mutatja.

Sajnos a Perry és a Victrix figurák valamelyest eltérnek egymástól a Perry frakkok jóval rövidebbek. Nem tudom, hogy melyik hossz a helyes ebben az időszakban, mindenesetre annyira nem zavaró, hogy az egység figurái feltűnően különbözzenek. Tegye fel a kezét ha észrevette volna valaki, ha nem szólok!

Kipróbáltam egy másik anyagot a talpak textúrájának létrehozására. Az Obiban vettem Fakittet. Ez vizes iszap állagú anyag. Erre sódert szórtam a száradás után pedig körbecsiszoltam a talpakat. A végeredmény elég jó, dolgozni könnyű vele, az ára baráti, mivel víz alapú a dolog takarítani sem vészes utána. A kisebb méretű figuráknál, 15mm például, extra homok nélkül is kiváló textúrát ad. Valószínűleg felváltva fogom használni a Vallejo műsarakkal.

fakitt.jpg

Az zászlóalj kiválasztásakor igyekeztem egy olyat kiválasztani, amelyik a hadjárat minden fő fázisában részt vett. Ez a jelenlegi a 39. számú Duka sorgyalogezred egyik zászlóalja. Az ezred részt vett az Eggmühl-i csatában és ott volt Aspern-nél és Wagram-nál is. Amikor kész lesznek, akkor picit bővebben is regélek róluk.

Az egység jelenlegi állapota messze van még a késztől. Fegyverek, kulacsok meg néhány apró részlet. Leginkább a kabát és a szíjazat fehérsége miatt fő a fejem. Ezt majd black lininggal igyekszem megoldani. Aztán a melléfestések javítgatása, némi bemosás és végül a nadrágok zsinórjainak felfestése. Ezek következnek, de egyelőre pár hét határ :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr288919334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2016.07.28. 14:02:36

A Perry és a Victrix fejek teljesen kompatibilisek?

gorugrany 2016.07.28. 14:17:51

A Victrix fejek elhanyagolható mértékben nagyobbak, csákórózsák a Perry féléken részletesebb és a nyakak csatlakozása a törzsre kicsit más, de semmi olyan, amit ne lehetne könnyedén orvosolni. Szép nagy képeket csináltam róluk nem látszik igazi különbség. Én ráadásul nagyon finnyás vagyok az ilyesmire, szóval elhiheted rendben vannak.

janos900 2016.07.28. 17:35:21

Szuper, ebben bíztam én is!
Tetszik az olvasztásos magyarítás ötlet is, a bajuszok is nagyon kackiásra sikerültek. Ezzel a Grenz alakulatokat is kipipáltad, mert minimális volt a különbség szabásban a magyar gyalogság, meg a határőr gyalogság között, amennyire emlékszem. Csak a színeket kell variálni.

gorugrany 2016.07.28. 18:45:15

@janos900: A pákás részt kicsit kibővítettem odafönt.
A Grenz-nél egyszerűbb volt a vitézkötés a nadrágon, ami konkrétan nem látszik ekkora léptékben. És igen a színek, egyenruhában más különbségről én sem tudok.
süti beállítások módosítása