GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Napoleon project

XI. Osztrák tüzérség / Austrian artillery / K.K. Artillerie

2019. július 20. - gorugrany

Na, ez az előzőnél jóval rövidebb bejegyzés lesz. Perry-ék ágyúi és kezelői. db 6 fontos és egy fontos tarack. Ezek így akár lehetnek egyes lövegek, egy vagy több üteg is a játék léptékének megfelelően.

Történelemlecke: 1809-ben az osztrák hadsereg tábori tüzérségének szervezete elég nagy eltérést mutat a békeidős és a háborús állapotok között. A tüzérség békeidőben, adminisztratív szempontok szerint 4 ezredbe, azokon belül zászlóaljakba, századokba, szervezve a birodalom területén szétszórva állomásozik. Míg a hadjáratok alatt ezeknek az egységeknek az állományából ütegeket képeznek és a hadosztályokhoz, dandárokhoz beosztva teljesítenek szolgálatot. Ezekből az ütegekből kétféle volt. A dandár ütegek (brigade batteries) a gyalogság és lovasság mellé voltak rendelve. Ezek elhelyezéséről, alkalmazásáról a dandár parancsnoka önállóan döntött. Ezek az ütegek 4db 3 vagy 6 fontos ágyúból és 2db 7 fontos tarackból álltak. A pozíciós ütegek (unterschützungbatteries) a közvetlenül hadtestek alá voltak rendelve, egy üteg 4db 6 vagy 12 fontos ágyúból és 2db 7 fontos tarackból állt. Ezen hadjárat alatt külön tüzérségi tartalékot nem képeztek, de sokszor előfordult, hogy a főparancsnok Károly főherceg maga rendelkezett egy-egy pozíciós üteg bevetéséről. A rendszer működött, mivel Napóleon az asperni vereség egyik okának az erős osztrák tüzérséget jelölte meg.

Néhány Bolt Action és ACW löveget már készítettem a egy módszerrel, aminél egy nagyobb talpra helyezem az ágyút és az egyénileg talpalt tüzéreknek kialakítok egy-egy helyet a talpon. Most kipróbáltam ezt a metódust és jelenleg tetszik valószínű, hogy a brit és a francia ágyúk is hasonló megoldást kapnak.

Természetesen ezeknél a modelleknél is kellett valaminek történnie. Maga a talpalás, festés, lakkozás teljesen zökkenőmentesen történt. Annyira, hogy csak most miközben a bloghoz készítettem elő a képeket vettem észre, hogy a lövegtalpakról hiányzik az irányzó berendezés. Annyira hiányzik, hogy valahová elkeveredtek, sőt meglehet, hogy egyszerűen öntőcsonknak néztem és kidobtam őket. Na ezért nem készítek 6 meg 3 milliméteres seregeket, mert időnként a fél sereget kidobnám a kukába, mert szemétnek nézném :) Mindenesetre, ha előkerülnek, akkor pótolom a hiányukat. Azért tegye fel a kezét az, aki akkor is észreveszi a hiányt ha nem szólok. :)

Update: meglettek a hiányzó alkatrészek. Természetesen szemétnek néztem őket és a többi Perry fémfiguráról lejövő öntőcsonkokkal együtt találtam meg. Szerencsére még az ilyen dolgokat is meg szoktam tartani, mert ugye hátha jó lesz még valamire. Erről lenne szó amúgy:

austrian_napoleonic_artillery_1792-1815.jpg

 

 

Update 2: Miután gyorsan kifestettem és a helyükre illesztettem a a darabkákat újra befotóztam a teljes társaságot. Így most már az upgradelt képek vannak a galériában.

 

Napoleon project

X. Osztrák dragonyosok / Austrian dragoons / K.K. dragoner

Perry féle dragonyosaim fémből készültek és elég régóta pihentek ők is nett kis dobozkáikban. Ha valaki még nem találkozott volna ezzel a Perry ikrek, legalábbis ha közvetlenül tőlük rendel az ember, akkor a fém figurákat nem műanyag blisterben, hanem csinos kis papírdobozban szervírozzák, amik később is használhatók apróságok tárolására. Egy kollégám például régi órákat tárol a neki adományozottakban :).

perry_boxes.jpg

Jelenleg három féle osztrák dragonyos érhető el ebben a rangeben mindegyik 3-3 figurát tartalmaz lovastul. Van egy command, rohamozó tiszttel, aki sajátos módon a lovára van öntve, egy kürtös és egy zászlós. Három rohamozó lovas és három „kard a vállon” lovasból építhetjük meg az alakulatunkat. Nekem jelenleg kilenc figura áll a rendelkezésemre mindegyik fajtából egy-egy.

A Napoleon projectben a jelenlegi építési terveim szerint egy gyalogos egység egy zászlóaljat jelképez, minthogy ez volt a kor harcászati alapegysége és így egy lovas egység egy osztályt vagy svadront és még kismillió, nációnként változó elnevezéssel illetett alakulatot jelképez. Amely egység viszont minden esetben kettő század, vagy éppen company, squadron, troop etc., hogy a nem angol elnevezéseket meg se említsem, együtteséből létrehozott alakulat a lovasság harcászati alapegysége.

Ne feledjük az ezred és a század ebben a korban adminisztratív egységek voltak, a csatában más mértékegységekkel dolgoztak a hadvezérek.

Nos, a hogyan a gyalogságnál a figurák száma a valós alakulatok létszámát jeleníti meg közelítőleg, úgy igyekszem ezt a metódust a lovasságnál is alkalmazni. Természetesen mindkét esetben a hadjárat kezdeti a feltételezett feltöltött létszámokat veszem figyelembe. Amúgy nincs könnyű dolgom mivel Napóleon tündöklésének húsz éve alatt a különféle nációk hadseregszervezésében egy dolog volt csak állandó, a változás.

Különböző okok miatt ugyan, de állandó jelleggel szervezték át a seregeiket a generalisszimuszok. A forrásaim sokszor ellentmondóak illetve nem pontosak vagy egyáltalán semmit sem mondanak az adott időszak alakulat létszámáról. A jelenlegi potenciális seregeim közül a francia és az osztrák még úgy ahogy követhető, talán még valami szabványt is alkalmaztak, de ez a britekről távolról sem mondható el. Jelenleg a legpontosabb 1809-es információk az osztrák lovasságról vannak így ők képezik az etalont.

Ezek szerint egy osztrák nehézlovas osztály körülbelül 135 főből egy könnyűlovas pedig 150 főből állt. Ennek megfelelően egy osztrák nehézlovas egység kilenc figurát egy könnyűlovas pedig tizenkét figurát tartalmaz. A franciák lovas egységei, nehéz és könnyű egyaránt, ekkortájt 250 főből álltak így az egységeik tizenhat figurát tartalmaznak. A britekről meg lényegében annyi információm van, hogy ezredenként változott, hogy egy osztály éppen mennyi főből állt, lehettek sokkal nagyobb létszámúak, mint egy francia lovas alakulat vagy éppen kevesebben, mint egy osztrák.

Megjegyzés: nyilván a fent kikalkulált létszámok asztalon megjelenő figurák relációjában nagyban közrejátszott, hogy kilenc dragonyos figurám van mindössze. Elképzelhető, hogy kibővítem még őket, egy tucatra. A tényleges létszámok közötti különbségbe ez szerintem beleférne bőven. A rendeléssel viszont még várok ugyanis a Perry fivérek nemrég jelentették be a műanyagból tervezett osztrák lovasságukat. Német lovasság, vértesek, dragonyosok/svalizsérek illetve huszárok. Ha az áraik a jelenlegi műanyag lovassági dobozok árainál lesznek (20 font) és persze 12 figurával számolva akkor kb.  jelenlegi fémfigurák árának (36 font) feléből fognak kijönni a műanyagok.

 Szóval itt van kilenc lovasfigura, alapszíneik fehér és szürke gyorsan lemázolom mi baj lehet. Nos ahogyan már a gyalogosoknál tapasztaltam fehér egyenruhán fehér szíjazatot festeni nem mulatságos dolog. Nagyon sokat bíbelődtem ezzel a kilenc, habár a lovak miatt lényegében tizennyolc figurával. Előjött nagyon a kor csiricsáré, mindig van valami eltérő színű, apró bizbasz, ami valami jól látszó, de nehezen hozzáférhető helyen van a figurán. Még csak a puritán osztrák egyenruhák is tizenkét különböző színből állnak (plusz bemosás+highlight), a huszárok még csak eztán jönnek.

Annyit még, hogy igyekszem a figuráimat a lehető legjobban megvédeni. Ez több lakkréteget, amit általában egy flakonból fújt csillogó, majd egy ezt követő ecsetelve felvitt szuper matt réteget jelent. Az előző bejegyzésben a francia gárdavadászoknál nem említettem, hogy a csillogó lakkom jól megtréfált. Nagyon meleg volt vagy tudja a fene, de a figurákon fehéres kicsapódás keletkezett, látszólag tönkretéve az addigi munkámat. Szerencsére az ecsetelt matt lakk eltüntette ezt a fehéres valamit. Ezt kiküszöbölendő a dragonyosoknál már nem is kísérleteztem a csillogó lakkal. A terepasztal készítéséhez használtam régebben a Pentart Dekor Varnish néven futó, vízoldású, matt lakkját.

pentart_dekor_lakk_matt.jpg

Ez sűrű szinte kenőcsszerű anyag, de ecsetelhető és teljesen áttetszőre, habár nem 100%-ig mattra szárad. Jóllehet ismertem az anyagot, de óvatosságból először a figura talpán próbálkoztam.

Ezt követi a Revell olajbázisú matt lakkja, ami a jó öreg elfogyó és mára már beszerezhetetlen Model Master mattját váltotta, szerencsére pontosan ugyan olyan teljesítménnyel.

revell_matt_2.png

Itt jegyzem még meg, hogy a lovakat a Pentart barnáival fújtam Airbrusból, a talpakat meg már csak ezekkel készítem, teljesen meg vagyok velük elégedve.

Kis érdekesség még a kürtös szürkéje. A fehérre fújt ló kapott egy enyhe Armypainter Dark Tone bemosást majd szivaccsal pacsmagoltam vissza így értem el a látható állapotot.

Történelem lecke: Az osztrák haderő lovassága a kor szokásainak megfelelően könnyű és nehéz lovasságból állt. Ebben a konkrét időszakban, tehát 1809-ben a nehézlovasság és a könnyűlovasság szervezetei eltértek egymástól. Most csak a nehéz lovasságról értekezek a könnyűlovasságról majd a huszároknál ejtek szót. A nehézlovasság avagy németlovasság, ami természetesen akár a gyalogság esetében csak annyit jelentett, hogy "nem magyar", dragonyosokból és a vértesekből állt. A nehézlovas ezredek 3 osztályból azaz 6 századból álltak. A birodalomnak nyolc vértes ezrede, hat dragonyos ezrede és hat svalizsér (chevauxleger) ezrede volt. Ez utóbbiak könnyűlovasságnak számítottak, ahogyan a nevük is mutatja, de a napóleoni háborúk során több alkalommal is szervezték ezeket meg a dragonyosokat össze aztán szét. Az egyenruhájuk és fegyverzetük például teljesen egyforma volt.

austria_cuirassier_dragoon_cheveau_leger_facing_colours_1809-15.jpg

Zászló: a nehézlovasság csatában is vitte magával zászlaját könnyűlovasság meg néha igen néha nem. Osztályonként egy zászlót hordoztak, az első osztály a Leibstandartét (fehér szűzmáriás) a többi osztály Ordinärstandartét azaz a sárga uralkódói címerest.

austcav.gif

 

Na és akkor a szégyenem. Mert hát kik is ezek a frissen hadrendbe állt lovasok?

Szóval a dragonyosok. Ahogyan már azt írtam az volt a tervem, hogy az osztrák seregem olyan alakulatokból álljanak, amik a Aspern/Essling és Wagram csaták idején egy hadosztályban, hadtestben harcoltak. Nyilván ez már a Napoleon project VII. gránátos zászlóalja esetében borult, hiszen a gránátosok a tartalék hadtestben, míg a többiek a VI. hadtestben voltak. Amúgy azért is esett erre a hadtestre választásom, mert ez volt az, amely a legnagyobb változatosságot vonultatta fel a különböző alakulatok terén. Magyar gyalogság és lovasság, német gyalogság és lovasság, grenzerek, ladwehr. Gránátos az alkalmazásukból fakadóan nem és jägerek sem voltak ebben a hadtestben, de annyi baj legyen, majd vendégeskednek máshonnan.

Dragonyosok viszont voltak a VI. hadtestben Aspern/Esslignél legalábbis. Méghozzá az 1. Erzherzog Johann nevét viselő ezred mindhárom osztálya.

knotel_1_dragoner.jpg

Ahogy a mellékelt képen látszik a dragonyos ezredek a gyalogosokhoz hasonlóan eltérő hajtókaszínnel különböztették magukat egymástól. Az első ezred ennek megfelelően fekete gallért, mandzsettát és frakk szárnyain fekete csíkot viselt. Nos, ez nem nézett ki valami jól a figurákon, túlságosan egyhangúnak találtam.

A hadjárat során lovassági tartalékban még két dragonyos ezred kapott helyet (illetve Wagramnál, már az 1. ezred is a tartalékba lett vezényelve a VI. hadtestből). A 3. Knesevich és a 6. Riesch ezredek teljes létszámmal.

A 3. ezred vörös és a 6. ezred világoskék hajtóka színe közül az előbbi már jóval élénkebbnek, mondhatni mutatósabbnak tetszett.

Nos, hát így győzte le a divat a történelem komolyságát így kerekedett felül a csillogás és a kellem a zord valóságon. Így tehát az elsőül a 3. Knesevich dragonyosok álltak hadrendbe kicsin, de lassacskán bővülő osztrák seregembe.

Na aki idáig kitartott az olvasásban, az most már nézze meg a képeket a figurákról:

 

Napoleon project

IX. Napóleon Régi Gárdájának gyalogos vadászai / Napoleon’s Old Guard Foot Chasseur

Illetve a legautentikusabban Chasseurs à pied de la vieille Garde de Napoleon. Közülük is az első ezred első zászlóalja. Mint már említettem volt ezeket a figurákat szereztem be másodjára a Perry francia sorgyalogság után sok-sok évvel ezelőtt. Ezeket használtan vettem egy hobbitárstól (már nem emlékszem, hogy kitől) aki valószínűleg azóta is csuklik néha. Néhány figurát ugyanis összerakott és pillanatragasztót használt, az erre a célra sokkal alkalmasabb modellragasztó helyett.  Mi a baj ezzel? A pillanatragasztó kiváló nagy, sima vagy egymásba tökéletesen illő felületek ragasztására. Viszont ha a ragasztandó tárgy nem ilyen, ráadásul a rugalmassága eltér a megszilárdult ragasztóétól, akkor csapolni kell ugyanis a csapolással megvalósítjuk a fenti kritériumokat. Ha ezt nem teszed meg akkor a figuráid, legyenek azok bármiből idővel valamilyen erőhatásra szét fognak esni. Nem kell ám nagy erőhatásra gondolni, elég például megfogni a figurát, hogy a kezedben maradjon valamelyik alkatrésze. Sőt ezek közül a srácok közül volt olyan, amelyiknek egyszerűen, magától lepottyant a karja pedig csak a polcon állt. Természetesen igyekeztem letisztogatni őket, de valószínűleg nem végeztem elég alapos munkát, mivel a legutóbb az egyik félig festett figura feje maradt a kezemben. Szóval ezt a kedves hobbitársat azóta is emlegetem.

Szóval rájuk fért már, hogy elkészüljenek és íme.

Történelem lecke: A Császári Gárda 1804-ben alakult vagyis kapta meg végső nevét La Garde Impériale mivel szervezetileg lényegében 1799 óta létezett (ennél most nem mennék régebbre) Konzuli Gárdaként. Gárda gyalogságának alapja egy gránátos és egy vadász regiment volt és az idők során folyamatosan hízott egyre nagyobbra és persze folyamatosan változott a szervezet rendszere is. Egy ezred két ezred, 2 zászlóalj, hat századból, nyolcból, négyből, utána lehet nézni, de bogozgatni kell rendesen. 1809-es állapot szerint egy gyalogos vadász regiment volt a Császári Gárdában két zászlóaljjal, amik 4-4 századból álltak körülbelül 200-250 emberrel mindegyikben. A Gárda alapvetően a tartalék szerepét töltötte be Napóleon csatáiba és nem mindig vetették be, de Esslignél bizony harcolni kényszerültek, sőt a frissen alapított Fiatal Gárda jelentős veszteségeket is szenvedett. Annyit kell még tudni, hogy a 1809-ben Régi Gárda az Ibériai-félszigeten vitézkedett vagy inkább csak morgott, de az osztrákok elleni hadjáratra transzportálták a Grande Armée-ba. A sietség nyilván még több morgásra késztette őket.

 

A Victrix Old Guard Chasseurs doboza 60 figurát tartalmaz kabátban, vagy köpenyben ahogy tetszik. Van még két hasonló dobozuk a Old Guard Grenadiers és Middle Imperial Guard néven. Ha jól gondolom illetve a figurákról készült képeket elnézve a keretek valószínűleg csak a fejekben különböznek egymástól. Az egységem négy hat figurás gyűjtőtalpból áll a fentebb taglalt szervezeti egységet szimbolizálva. A doboz megmaradt figuráiból valószínűleg könnyű gyalogos (infanterie légère) zászlóalj készül majdan. A Gárda nem feltétlenül az ellenfelüknek készülő osztrákjaim ellen harcolt a hadjárat során, de mindenképpen szerettem volna egy ilyen egységet is a francia seregembe különösképpen, mivel  vannak ilyen figuráim :).

Az eddig elkészített összes figurám közül ezeket volt a legkönnyebb befotózni, mivel végre valahára készítettem egy forgó zsámolyt, amivel az egység megbontása nélkül tudom forgatni őket egyszerre. A forgó zsámoly cserépalátétből készült, ami egy kis tengelyen és csapágyon forog, a felszíne meg véleményem szerit jól néz ki így terep szerűen megcsinálva.

foto_platform.jpg

Napoleon project

VIII. Osztrák vadászok konverzió

Egyelőre csak a figurák konvertálásával készültem el és eredetileg nem akartam már step-by-step bejegyzéseket, csak olyat, amiben a teljes egység kikenve-kifestve, nyalkán áll a talpán. Viszont ezek itt mind a huszonnégyen konvertálva vannak. A térdelő és a futó figurák Victrix osztrákokból készültek plusz drót meg greenstuff a többiek Perry osztrákokból darabolva. A figurák kezében a 1795M. Jäger-stutzen a saját muskétájuk rövidebbre vágva plusz a régebbről megmaradt nomeg a saját Perry muskéták csővégei. Ezek ugyanis határozottabb kinézetűek voltak a Victrix változatoknál. A kard szuronyok sztirol lapból vágva a hüvelyeik meg a Warlord AWI gyalogságok kardjaiból készültek. A kürtös szintén egy AWI kürtöt fúj a tiszt meg egy brit tiszt pisztolyát szorongatja.

Egyelőre még nem döntöttem el, hogy melyik regiment vadászai legyenek, de amikor kész lesznek, akkor újabb bejegyzés fog erről szólni.

Múlt, jelen, jövő...

Avagy nem vesztem el.

Több mint egy éve nem készült bejegyzés a blogra. Nos, a futó projektek folyamatos dokumentálása elég strapás, amihez nem sok kedvem van, teljesen kész, talpalt, kifestett figurák meg nem készültek azóta.

Persze nem voltam tétlen ezen idő alatt. Mivel sikeresen diszlokáltam másfél évvel ezelőtt egy tágasabb otthonba, lehetőségem nyílt egy kvázi állandó terepasztal felállítására és egy kompakt, minden jóval felszerelt műhely létesítésére is. Az asztal még nincsen készen, szokás szerint a festés hibázik, de már majdnem. Illetve nagyjából ezer egyéb, különböző korszakot érintő projekt van az elkészültség avagy elkészületlenség különböző fázisaiban. Mondhatjuk elaprózom magam, de néhány havonta átvándorol az érdeklődésem fókusza egyik korról a másikra. Ilyenkor elcsomagolom azt, ami már kevésbé fontos és előveszem, azt ami akkor válik érdekesebbé. Idővel persze körbefordul minden project, szóval ha extra lassan is, de azért minden készülget. Én így szeretem :)

Szóval jelenleg csak pár képet rakok fel azokról a dolgokról (a teljesség igénye nélkül), amikhez legalábbis a sorjázás szintjén hozzányúltam.

American Civil War. Konföderációs és uniós csapatok gyalogság, lovasság tüzérség Perryéktől. A szortimerben a fémfigurák Foundry uniósok nagykabátba.

American War of Independence. Wargames Factory/Warlord műanyagok. Britek, gyarmatiak és indiánok.

 

Némi ókori római és makedón meg barbárok (germánok kelták). Warlord az előbbiek Cézár katonái a fémek meg igazi vegyesfelvágott a kelta pucérpasi projecthez. A terv, hogy görög pucér hoplitákat is csinálok ahhoz kellenek. Na meg ott hempereg egy harci elefánt is :)

Bolt Action. Britek, szovjetek, németek. Többiek kereten.

Egy kis fantasy. Frostgrave, Dragon Rampant, Saga a szándék. Ezek éppen a törpe konverziók, amelyek a Osprey/Northstar Oathmark dobozából készültek.Különösen jól esett ezekkel bíbelődni, mivel a hobbi minden aspektusából a konvertálást szeretem a legjobban és a történelmi figurákkal nem sok lehetőség ilyen akad.

Perry és Fireforge plusz némi egyéb figura. Lényegében ez is fantasy, mivel a Song of Ice and Fire kvázi középkori világába helyezném el őket. Leginkább azért, mert így vegyíthetem a csaknem 300 évet felölelő fegyverzetű figurákat :)

 

 Napóleon project. Perry, Victrix, Warlord. Franciák, britek, osztrákok. Végre belekezdtem a Guard Chasseurjeim festésébe, akik már ősidők óta megvannak. Illetve Károly főherceg hadereje hajtott végre egy mass mobilizationt. Kettő osztály huszár egy osztály dragonyos, egy 2 ágyús 1 tarackos üteg és egy Landwehr zászlóalj. Jelenleg ez az aktív project.

 Warlord Pike&Shotte range. A zacskókban kis dobozokban, fém lovasok vannak, vértesek megy dragonyosok.

shogun.jpg

 Némi Sengoku Jidai. Netán Test of Honour. A fémek nagyobbrészt ez utóbbi figurái, bár van köztük pár Perry figura is.

Az asztal. Moduláris 2x2 lábas (pontosabban, majd ha elkészül teljesen, akkor elregélem mekkora és miért). Az egymásra halmozott micsodák olyan modulok, amik dombot tartalmaznak.

 

Épületek. Egy lézervágott Sarissa Precision templomkapu Japánba vagy fantasyhez. Illetve egy kis kőtemplom, fogadó, meg pár nádtetős parasztház középkorhoz (főleg ehhez szánom), de vidéki környezetben illik majd minden korhoz és a fantasy világokhoz is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelta project

III. Kelta lovasok / Celtic horsemen

Warlord kelta lovasok tízen egy dobozban. A lovak fémből készültek úgy hogy a lovasok deréktól lefelé rá vannak mintázva a lovakra. A felsőtestek némi fém kiegészítővel (zászló, carnyx) a gyalogos műanyag figurákból állíthatók ki. Szerettem pingálni a lovakat is meg a figurákat igyekeztem minél tarkábbra, de még harmonikusra festeni a csapatot . Érdekesség, hogy mivel csak tízen vannak nem kaptak gyűjtőtalpat, habár a talpuk mágneses,  mivel semmilyen értelmes elosztás sem lehetséges. Idővel majd készül még melléjük két figura és akkor már felvehetik a jobban hangzó lovasság nevet :)

 

Kelta project

II. Kelta fanatikus harci csapat / Celtic Fanatic Warband

II. Kelta fanatikus harci csapat / Celtic Fanatic Warband 

A második, ami a keltákhoz elkészült egy harminc, többé kevésbé pucér fanatikusból álló egység. Egészen mostanáig, amikor is a Victrix elkezdett műanyagból  meztelen gall fanatikusokat gyártani csak fém figurák voltak elérhetők ebben a témában. Az egység alapját a Warlord figurái képezik, de egy ekkora létszámú egységet csak nagyon gyakori ismétlődéssel tudtam volna csak kreálni. Azaz ott álldogáltak volna egymás mellett a teljesen egyforma pózba merevedett figurák. Szerencsére nagyon sok ókori vagy kora középkori meztelen figura kapható 28mm-es méretarányban, amik ráadásul még passzolnak is egymáshoz egységben. Így aztán a warbandom (kéne valami találó magyar név, mert a harci csapat elég erőltetett amúgy) a Warlord keltái mellett tartalmaz még szintén a Warlordtól germán fanatikusokat, Foundry Pict fanatikusokat, Black Tree Design mindenféle meztelen fanatikust és berserkert.

A pajzsok mintái kézzel készültek és látszik is rajtuk, hogy van még hová fejlődni. A legnagyobb hibát ott követtem el, hogy felragasztottam a figurákra a pajzsokat és így már nem egyszerű a szabadkézi festés. A figurák tetoválásai/testfestése kék töltőtollal készült, azt már nem volt kedvem átfesteni. Igaz, hogy  nem olyan harsány mintha festék lenne, viszont én amúgy is jobban szeretem a sötétebb tónusú figurákat.

Kelta project

I. Kelta harci csapat / Celtic warband

Az egész úgy kezdődött, hogy régebben beszereztem a Devil’s Playground könyvet, ami a Pike & Shotte egy kiegészítője, ami mellé adtak egy bónusz figurát. Nos én kaptam mellé még egy lovas csuklyás öregember figurát is. Zirrian világosított fel, hogy az bizony Marcus Aurelius. Nos akkor eldől, hogy bizony ókori seregeim is lesznek. És lettek :) Azóta beszereztem görögöt, makedónt meg rómait  és természetesen keltákat is. Ennél a projectnél nincsenek olyan határozott körvonalú terveim, mint a napóleoni seregeknél, talán annyi, hogy az alapot, kor szerint a római figurák adják, az ellent meg hozzájuk igazítom. Rómaiból van köztársaság kori, Marius/Caesar idejéből illetve a principátus kori figurám is. Mindhárom kor ellen a kelták tökéletesen passzolnak, akár mint önálló ellenfél Galliában vagy Britanniában, akár mint szövetséges Pürrhosz  vagy Hannibál seregeiben.

Az első egység a Warlord műanyag keltái. Nem akartam túlspilázni, valamiféle harmonikus tarkaságot szerettem volna elérni. A pajzsokon a figurákhoz adott matricák láthatók.

Napoleon project

VI. Austria L.I.R. N°59 Jordis

Ennek az alakulatnak már az előző postban taglaltak szerint álltam neki. Ez az ezred is a a VI. hadtestbe volt vezényelve Aspernél és Wagramnál is csakúgy mint a Duka, habár Aspernél nem egy hadosztályban harcoltak.

A figurák a jellegzetes tarajos német bőrsisakban feszítenek, amelynek csákóra való cseréje már megtörtént a magyar zászlóaljaknál. Némi változatosságot visz az egység képébe a lovon üllő tiszt figurája.

Napoleon project

VII. Grenadier Battalion Hohenlohe (Aspern) / Hromada (Wagram)

Ahogy ezt megelőzően is írtam az osztrák gyalogos ezredek a 2-3 zászlóalj mellett egy gránátos osztállyal (két század) is rendelkeztek. Ezeket elcsatolták az ezredtől és három-három osztályból egy gránátos zászlóaljat hoztak létre. Általában ezek a gránátos zászlóaljak képezték a hadműveleti tartalékot, azaz rendszerint ezeket vettették be, ha csata során valahol kritikussá vált a helyzet. Akár tűzoltásra akár a siker kiteljesítésére volt szükség.  Általában minden kemény helyzetben őket vették elő, például várostromnál a falon ütött réseken betörésre, épületharca stb…

A 1809-es állapot szerint gránátos századok létszáma 140 fő körül volt szemben a német lövész századok 180 és a magyar lövész századok 200 főjével. Ezért döntöttem úgy, hogy a gránátosaimat megjelenítő talpak csak négy figurát tartalmazzanak a lövészek hatja helyett.

Jól látható, hogy a figurák hajtókái eltérő színűek. Mivel három különböző ezred állományából kerültek ki. Jelesül IR 1. Kaiser Franz, IR 29. Lindenau, IR 38. Württenberg ezredek gránátosaiból állt a zászlóalj.

Érdekesség: 

A zászlóalj a mindként csatában a Tartalék hadtest gránátos tartalék hadosztályainak részeként vett részt. A zászlóalj parancsnoka Aspernnél a 1. Kaiser Franz osztály parancsnoka Major-Oberstleutnant Gustav Prinz von Hohenlohe-Langenburg. Wagramnál Major Baron Joseph Hromada von Helenburg 29. Lindenau osztály parancsnoka. A parancsnoki blokk meg azért lett a kék hajtókás Lindenau osztály mert szerintem így néz ki jobban a tiritarka egység :)

 A franciák által csak fotelnek csúfolt német gránátos süveg vászon leffentyűjének csíkozása az 1798-as reglamáig a hajtóka színével egyezett meg. Azután viszont egységesen az úgynevezett kaisergelb színből kellett előállítani. Viszont ez a folyamat sem ment végbe jó ideig, egészen 1811-ig találni olyan egységeket, amelyek a régi hajtókaszín-csíkozású süvegben pompáznak. Ezért döntöttem úgy, hogy az én gránátosaim is ezt a példát követik.