GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Pike & Shotte Project

IV. Na végre a figurák

2016. február 17. - gorugrany

Essék most már szó a figurákról is. Nyilván nem csak a Warlord érdeklődik a kor iránt és minden bizonnyal számos rendszer is létezik ezen a téren, de bevallom férfiasan a napóleoni kortól elérően (ott három keménykötésű szabálykönyvem van csak a pdf verziókról nem is beszélve) nem foglalkoztam mással, mint Pike & Shotte rendszerével az egy kivétel a Warhammer Historical ECW, az csak egy dolog miatt. Behatóan a játékmechanizmust nem ismerem amúgy ellenfél híján nem is nagyon számítok a megismerésére. Ami lényeges volt a számomra a seregek felépítése talpalása, azaz hogy hogyan tudom majd a figurákat gyűjteni és talpakra illeszteni.

De milyen figurák is állnak a rendelkezésünkre. Mint már említettem a Warlord gyárt műanyag figurákat és a kezdő seregekhez nyújtanak is kedvezményeket. Vannak olyan kezdő dobozaik Starter Battalia néven illetve időről időre van egy szabálykönyv+egy tetszőleges doboz discountjuk.

A műanyag figurák multipartosak fegyverzetükben alig, kinézetükben valamivel jobban variálhatók. A plasticnak hirdetett tematikus dobozok (pl. Imperialist Infantry Regiment boxed set, Swedish Cavalry boxed set) mindkét oldalon ugyanazokat a műanyag kereteket tartalmazzák egyedivé/tematikussá fehérfém kiegészítőkkel varázsoltatók.

Ilyenek például fém command figurák, extra pikemen az TYW Imperialist dobozban, extra muskétás és swinefeather muskétaállvány (a húsgombóchoz hasonló svéd specialitás) a svéd gyalogos dobozban. Az előbbi több szálfegyverest, az utóbbi sereg több muskétást alkalmazott. Ezek a kiegészítők természetesen a doboz részei. Ugyanakkor ezeket a biteket úgymint kalapok, sisakok, fegyverek külön is meg lehet venni, ahogy lehet külön műanyag keretet is vásárolni, ha éppen ahhoz van kedved. Ez olyan fajta oldschool megoldás, ami nekem meglehetősen tetszik, már nem a marketingje, hanem műanyag fém párosítás.

Kicsit még a műanyagokról. Jelenleg öt féle keret van mindössze ezekkel oldanak meg mindent: gyalogos command, gyalogos (pikás muskétás egyben), lovas, ló, firelock sorming, ami lényegében egy darab futó figurát tartalmaz sityak és kéz opcióval a kor még ritkának számító kovásmuskétáját szorongatva.

Habár a Warlord oldalán szépen meg lehet találni a műanyag keretek képeit azért én lekopiztam a sajátjaimat na meg a tematikus extrákat is. Miért is? Ez segíthet a későbbiekben a legköltséghatékonyabban kiválasztani, ha bővíteni akarom a sereget. Tudom miből mennyi figura, kéz, fej felszerelés áll a rendelkezésemre egy-egy doboz megvételekor.

Az alábbi képek a tematikus dobozok tartalmát mutatják. Ezek talán azért hasznosak, mert a Warlord ugyan írja, hogy ilyen meg olyan extra ez meg az van a dobozban, de képet már nem rak fel róluk. Tehát:

Imperialist Infantry Regiment boxed set

Swedish Infantry Regiment boxed set

Swedish Cavalry boxed set

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr378397398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2016.02.17. 06:07:30

Nem tudom ismered-e ezt a gyártót?
www.theassaultgroup.co.uk

Nagyon szepek a figuráik nekik is.

MeyilKree 2016.02.17. 06:09:21

Nem tudom őket ismered-e:
www.theassaultgroup.co.uk

Szép dolgaik vannak a vonatkozó korszakra, nekem a hajdúk és a szpáhik tettszenek legjobban.

gorugrany 2016.02.17. 10:02:28

@MeyilKree: Na ezért már megérte belekezdeni. Amúgy minden témámhoz tervezek egy-egy ajánlót kapcsolódó könyvek, filmek és egyéb figuragyártók vonatkozásában.

MeyilKree 2016.02.17. 14:13:04

Látod, látod. :)
Nekem az ajánlóim eddig csak skiccek, de majd jönnek nálam is olyanok.
Én elég régótta szemezek ezzel a korszakkal, csak nem lenne ellenfél, meg megy a dilemma a 28mm és 1/72 közt, meg jelenleg pént sincs a projektre. Majd, egyszer talán összejön a Bocskai-Báthory féle erdélyi sereg, meg a szpáhik.

HPetyo 2016.02.22. 18:44:41

Remek témaválasztás. Engem is érdekel a kor, úgyhogy figyelemmel fogom követni a blogot. Javaslom vetesd fel az inkvizitorra, hogy a friss posztok megjelenjenek oldalt, ha még nem tetted meg. (apropó, írtam ott PM-et)
@MeyilKree: Ha úgy gondolod, hogy senki sem kezdené el gyűjteni a korszakot (pedig veled már hárman lennénk), akkor építsd meg az ellenséges sereget is. Én is így szoktam. Egy játékostársat ezerszer könnyebb találni, mint valakit, aki több tízezer forintot hajlandó beleölni.
Mindent bele.

44akos19 2016.03.01. 12:19:26

Szervusz! Már azt hittem rajtam kívül senkit nem érdekel a téma. :)
Megvettem én is a két alapdobozt, illetve 8 kisebbet, valamint a Black Friday kapcsán még egy szekérderéknyi keretet. Megkezdtem a festést is, néhány kisebb egység készen is van, de jelenleg egy másik projekt (Burgundi sereg Perry készletekből) utómunkálatai folynak, de aztán gőzerővel erre a projektre figyelek majd. Minden jót kívánok a seregépítéshez! Üdv. Ákos Ui.: MeyilKree Uraság néhány száz méterre van tőlem, nem értem az ellenfélkeresésre vonatkozó aggodalmát. :)
süti beállítások módosítása