GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

LASERCUT project

2020. május 28. - gorugrany

Aki foglalkozik wargammel az tudja, hogy a figurák talpalása fontos dolog, ugyanis van néhány alapvetés ezzel kapcsolatban.

  • A figura/figurák kinézetének legalább hanem több, mint ötven százalékát adja a talp, amin állnak. Lehet bármilyen szépen festett részletgazdag a figura, ha talp csúnya, befejezetlen, netán nem a figura témájához illő, akkor az összhatás rossz lesz. És viszont is igaz, egy átlagosan festett figurát is rendkívül feldob egy hozzá illő, csinos talp.
  • Legtöbbször, bizonyos játékrendszerek bizonyos talpalást követelnek meg. A nagyobb léptékű stratégiai/taktikai játékok általában az „egy talpon több figura álljon” elvével operálnak. Ennek az az oka, hogy a talpak a terepasztalon az egységek fizikailag elfoglalt helyét reprezentálják. Van ennek egy esztétikai hatása is, amennyiben a figuraszám nem nagyon kötött, akkor mini diorámákat lehet építeni ezeken a talpakon. Kevés kivételtől eltekintve legenyhébb korlátozása szokott lenni az, hogy  mindegy a mekkora talpakat használ az egyik fél, amíg a másik is ugyanakkorát használ. Sokszor előfordul, hogy nincsen közös nevező a két rendszer talpalása között, ezt valamelyest lehet orvosolni a figurák egyéni talpra rakásával. Ez ugye szögletes talpat jelent legtöbbször.
  • A kisebb léptékű skirmish játékok, amelyeknél a játékosok legfeljebb pár tíz figurát mozgatnak jóval liberálisabb szokott lenni a helyzet. A figurák egyénileg talpaltak vagy szögletes, de leginkább kerek talpakon.

Egyfajta fejlődési út lehet az, hogy a kiválasztott sereg gyűjtése építése úgy zajlik, hogy eleinte, amíg csak kevés figura harckész addig skirmish játékokat játszok. Aztán amikor összegyűlik a kellő figuramennyiség akkor jöhetnek a nagyobb léptékű csaták. Illetve lehet, hogy elő-elő fordul, az a helyzet, hogy jó lenne a szögletes talpon lévő rank&file figuráimmal egy skirmish játékot kipróbálni.

De mi van akkor, ha a skirmish játék figurái körtalpon állnak a rank&file meg szögletesen? A kör négyszögesítésének problémájával, már foglalkoztak a figura gyártók. Elég sok olyan tálcát lehet kapni, amire a standard körtalpú figurákat egy egységbe lehet rendezni szép szögletes egységgé rendezve. A szögletes talpak körré alakítása azonban egy új dolog. André Lacinák támadt az a nagyszerű ötlete,  hogy egy 20x20 mm-es szögletes talp köré rajzolható kör közepéből ki kell vágni a négyzetet, amibe így beleillesztve a talpat kész a körtalpú skirmish figura.

andrel.png

Balogh János talált is egy győri céget a KEN Shapes-t (igen ez itt a reklám helye), akiknél sikerült fizikai formába önteni az elképzelést.

Nincsenek még kialakult szabványok a talpal kapcsolatban nekem is volt néhány elgondolásom. Az elképzelésem, az volt, hogy mivel a figuráim mind mágnesezett talpon állnak, így jó lenne, ha a körtalpak is azok lennének, azaz mágnes tartaná együtt a két talpat. Fel is vettem a kapcsolatot a céggel és szerencsére a KEN Shapes teljesen nyitott a legagyamentebb ötletre is. Így aztán az én talpjaim a következő módon néznek ki:

3mm vastag 32mm átmérőjű MDF lapból kivágott kör, amelynek a mértani közepéből ki van metszve egy 20mmx20mm-es négyzet. Ez lap összeragasztásra került egy 1,5mm vastag műanyag (konkrétan APEX, valami plexi féleség) szintén 32mm átmérőjű körrel, amelyek egy verziójában bele van mélyítve 0,7mm mélyen egy darab 10mm átmérőjű kör. Illetve egy másik verzióban megy kettő darab, szintén 0,7 mm mély, de csak 5mm átmérőjű kör. Ezek mágnesek megtartására szolgáló mélyedések, az ellenoldaluk a figurák talpában van beragasztva. Eredetileg 1mm mély lyukakat szerettem volna, de gyártástechnológiai okokból az nem valósult meg. Viszont kiderült, hogy ez semmilyen hátránnyal nem jár, sőt. A mélyedések mindenképpen kellenek, részben szabvány miatt, azaz hova kerüljenek a mágnesek részben mert így stabilabba ragasztás.

Amikor megkaptam a talpakat eszembe jutott még egy verzió a mágneses figurák körtalpon tartásához, méghozzá, hogy egy20x20 milliméteres vaslemezt ragasztok az alsó lemezre. Ennek az a nyilvánvaló előnye a mágnesezéssel szemben, hogy mindegy milyen pólussal vannak mágnesezve a figurák. Hátránya az esetlegesen gyengébb tapadás illetve a megfelelő vaslemez előtalálása. Ezt egy 0,1 mm vastag lemezből oldottam meg. Háztartásokban leginkább a konzervdobozok készülnek ilyen vaslemezből ezeket darabolni azonban nem egy nagy élmény, szerencsére egy hobbi boltban sikerült hozzájutnom egy kisebb mennyiséghez szép sima horganyzott verzióban.

Tokenek

Miközben a talpak mikéntjét és hogyanját beszéltük meg szemembe ötlött, hogy a KEN Shapes készített egy társasjátékhoz lézer maratott jelzőket. Van nekem két játékom, a Test of Honour és a Mortal Gods nevűek, amikhez már régóta szerettem volna valami az eredetinél stílusosabb megoldást az aktiváló jelzőkre. Az előbbi középkori japán, a másik ókori görög témájú skirmish játékok lényegében megegyező rendszerek a Footsore Miniatures termékei. Az egységek aktiválását a következőképpen oldják meg. Külön jelzője van a egyszeri harcosoknak, külön a hősöknek. Annyi jelző ahány ilyen egységed van plusz az ellenfél hasonlóit megtoldva még három darab speciális jelzővel egy kis zsákba rakva felváltva kell húzni és a jelzőnek megfelelő egységgel lehet cselekedni. A speciális jelzők első kettője speciális eseményeket aktiválna a harmadik véget vet a körnek. Ezeket a jelzőket a Test of Honour nem túl szép papír érmékkel a Mortal Gods különböző színű üveggyöngyökkel oldotta meg.

img_20200528_152920.jpg

Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a jelzők a fentiek helyett pénzérmék lennének. A görög téma esetén egy ókori athéni drachma képére gondoltam, a japánnál meg, hogy legyen általános a sóguni krizantém képét választottam. A KEN Shapes meg szépen legyártotta őket.

Itt is maximális rugalmasságot és segítőkészséget tapasztaltam, mit lehet, mit nem hogy volna jobb.  Így aztán a képek az érmék egyik oldalán kiemelkednek az érme felszínéből a másik oldalon viszont negatívként kerültek fel. Színezéssel oldottam meg a különbözőséget. Ezüst a közkatonák, arany a hősök és réz a sors tokenek színe. Így néznek ki.

img_20200524_140111.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr9815727048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Ákos Seri 2020.05.28. 16:51:03

Szörnyen profi megoldások. Gratula Néked és a Gyártónak is!
süti beállítások módosítása