GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Napoleon project

I. Bevezetés

2016. július 26. - gorugrany

Próbálkoznék valami épkézláb felütéssel, de nem igazán megy. Szóval röviden (ha ha :)). A Pike & Shotte mellett a napóleoni kor az, ami a leginkább vonz a hadijátékos témák korok közül. A kezdetek itt is a középiskolás koromra nyúlnak vissza, úgy is mondhatnám, hogy minden Ordas Iván Simonyi óbester című könyvével kezdődött.

simonyi.jpg

Annak, aki nem olvasta most csak azért sem mondok semmit, legyen annyi elég, hogy ennek a könyvnek köszönhetem, a mánia kialakulását. Azóta persze ezer meg egy inspirációba botlik az ember a neten, a tv-ben, a könyvesboltban. Megkockáztatom, hogy a II. világháború után ennek a kornak a legkiterjedtebb a háttéranyaga, hadijátékos szinten legalábbis.

Szerencsére ezt a kort a figuragyártással foglalkozók is nagyon szeretik és ezért töméntelen mennyiségben kapható még a legegzotikusabb seregekhez is figura. Ugyanakkor vannak azért nehézségek. Ha ugyanis törekszünk a történelmi pontosságra a figurák megjelenése terén, akkor a mozgásterünk jelentősen leszűkül. Ugyanis Napóleon a történelem színpadán való megjelenésétől távozásáig terjedő mintegy húsz év alatt minden hadviselő fél katonáinak egyenruhája változott annyit, hogy a választott 28mm-es méretarányban szembetűnő legyen a különbség. Meg aztán van itt egy másik alapelv a kettő az egyben, azaz egyszerre építek egy sereget és annak ellenfelét is. Mint látható lesz nem aprózom el, mivel mindjárt hármat is toborzok egyszerre :). Na, most ha ennek megfelelően igyekszem a seregeimet felépíteni, akkor ki kell választanom a pontos kort, korszakot, és a helyet, azaz a hadviselő feleket és ezzel bizony behatárolom a megjelenésüket a figurák kinézetét. Legegyszerűbb egy hadjáratot kibökni. Ha nincsenek speciális preferenciák (bajor vagy éppen nassaui sereget akarok gyűjteni), akkor érdemes figyelembe venni azt, hogy mely az az időszak, amihez a legtöbb figura készült különös tekintettel a nagy gyártók műanyagjaira. Ez utóbbinál némi pénzt spórolhatunk természetesen.

Franciák, osztrákok, britek (Sharpe, ugye ne folytassam :))

Nos, mondanom sem kell, hogy az első figura megvásárlásától mostanáig a dolog nem ilyen tervszerűen és hideg fejjel átgondolva zajlott le. Sokkal inkább:…úúú ezek jól néznek ki és most éppen akciós, aztán majd veszek hozzájuk ezt meg azt és akkor jó lesz na meg még… Szóval így:

 Az első figuráim a témában egy pesti beszerzőkörúton vásárolt Perry féle French Line infantry doboz volt.

perry_french_line_inf.jpg

Akkor még valamiféle 40k Imperial Guard egységet akartam belőlük konvertálni, ami szerencsére sosem következett be. Mit tudtam én még akkor holmi Bardin reglamáról. Hozzájuk vásároltam kicsivel később, egy itthoni hobbitárstól egy Victrix Old Guard Chasseur dobozt.

french_guard_chasseurs.jpeg

Nos ezek elég sokáig hányódtak a dobozukban a polcon, amikor úgy tavalyelőtt végleg elhatározásra jutottam. Belevágok és csinálok egy, khm…néhány napóleoni sereget. Szintén eléggé hirtelen felindulásból vettem a Victrixtől egy-egy osztrák gránátos, osztrák gyalogos (1809-) és francia gyalogos (1807-1812) dobozt.

És akkor itt elgondolkoztam. Egyrészt azon, hogy csak van valami oka annak, hogy a gyártók évszámokkal jelölik az elvileg ugyanolyan figurákat. Banális tudom, de ekkor még a lelkesedésem lényegesen nagyobb volt a tudásomnál a korszakot illetően. Nekiálltam a szakirodalomnak, ami a neten megtalálható dolgokat, Osprey könyveket, Historie & Collection és a millió tanulmányt jelenti. Újabb és újabb dolgokat tanultam meg a kor seregeiről így egy másik dolgon is elgondolkoztam. Méghozzá, hogy  milyen/melyik rendszer szerint kellene a seregeket felépíteni. Rengeteg szabály létezik a napóleoni érához és nagyobbrészt megegyeznek abban, hogy nem nagyon tesznek különbséget a különböző népek seregeinek felépítésében. Általában ugyanazt a sémát alkalmazzák egy osztrák és egy francia sorgyalogezred játékban történő megjelenítésére. Na, nekem ez nagyon nem tetszett, szerettem volna, ha a seregeim nem csak színükben különböznek egymástól. A hogyanokról mikéntekről majd később, de hosszas keresgélés után végül is találtam, egy olyan rendszert, ami próbálja szimulálni az említett különbségeket. Ez a General de Brigade David C.R. Brown tollából. Egyszerűbb fekete fehér verziója fellelhető a neten, de én megvásároltam a keménykötésű, színes deluxe változatot. Közben eltelt egy év és mivel éppen jobban belevetettem magam Cornwell Sharpe történeteibe olvasva és filmen is nagyon megtetszett egy brit peninsulai sereg gondolata. Így aztán ahelyett, hogy a már meglévő franciákat és osztrákokat ráztam volna gatyába inkább bevásároltam Perry és Victrix britekből.

Sokáig fontolgattam, hogy Napóleon melyik hadjárata, azaz melyik év lenne a legalkalmasabb a seregek kialakítására. A három sereg egyenruházatának, tehát figurai megjelenítésének relációjában gondolkozva a következőre jutottam. Az osztrák sereg egyenruházata 1809-ben változott, a  francia 1807-1812 között  és a brit egyenruhák 1812-ben estek át nagyobb változáson. Tehát olyan figurák kellenek, amelyek 1809-1812 közötti egyenruhában feszítenek. Ennek megfelelően a 1809-es hadjárat mellett döntöttem. Eggmühl, Aspern-Essling, Wagram, Győr. Ezen kívül a franciák korszakos megjelenése, kinézete nagyjából jó a spanyol hadszíntérre ahol a britek ellenfelei lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr98915916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2016.07.27. 09:04:53

Aha. Tipikus tünetek. Orvos látott már? :D
Osztrák gyalogos dobozból nekem is van 2db. Ha ez vigasztal. :)
Sok sikert, várom a posztokat a projektről.

gorugrany 2016.07.27. 12:02:16

@janos900: Azt hiszem erre nincs orvosság ;)
süti beállítások módosítása