GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Bolt Action Project

I. 1940. francia hadsereg / Armée française en 1940

2020. február 09. - gorugrany

002.jpg

Hosszúkabátos francia figurák. Kellemesen anakronisztikus kinézetük miatt szerettem beléjük és talán mert valami miatt megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek a múltbéli francia fegyveres erők iránt . Ezek a harcosok akár a Nagy háború lövészárkaiból is jöhettek volna, de a vájtszeműek felfedezhetik a fegyverzetbeli különbséget. Három gyártóról tudok, akik elérhetően kínálnak a korszakból francia figurákat. Black Tree Design árul néhány lövészt, Crusader Miniatures elég szép kínálattal rendelkezik úgy az alap gyalogság, mint a gyarmati illetve a különlegesebb motoros és motorizált egységek terén. Illetve a jelenleg megkerülhetetlen Warlord Games akik, ha nem is mindennel, de gyalogos, támogató és nehézfegyver valamint járművek terén, egy helyen a legnagyobb kínálattal rendelkeznek.

 Ez utóbbi figurákból van a gyűjteményem nekem is, amit a Bolt Action szabályai szerint igyekszem seregbe szervezni.

      Először is mire azaz mikor és hol használhatók ezek a figurák. Az időkeret meglehetősen szűkös a hadszínterek sem túl bőségesek.

-Furcsa háború (Drôle de guerre, Phoney War aka Sitzkrieg). 1939 szeptemberében 12 francia hadosztály nyomult be a Saar-vidékre néhány kilométer mélyen. Velük szemben 10 német hadosztály és a Siegfried vonal. Egy hónapnyi őrjárat szintű összecsapások után a német erősítés megérkezésével a francia csapatokat visszavonták a Maginot vonalba.

-1940. április eleje, Weserübung hadművelet, német hadjárat Norvégia elfoglalásáért. Válaszul brit-francia expedíciós csapatok érkeznek. A Narvik körüli az Idegen légió (Légion étrangere)alakulatai és Alpesi vadász (Chasseurs alpins) zászlóaljak is harcoltak.

-Végül természetesen a Franciaországi hadjárat azaz a Fall Gelb illetve a Fall Rot.

Az első kivételével a vonatkozó Bolt Action kampánykönyvek a Germany Strikes és a Battle of France, ez utóbbi már a második kiadáshoz készült.

Na akkor a figurák. Egy tiszt, aki a kinézete alapján nekem inkább törzstiszt benyomását kelti. Egy tüzérségi megfigyelő a rádiójával, egy felcser és egy meg nem határozott szerepű figura MAS-38 –as géppisztollyal a kezében.  Jelenleg van 4x10 gyalogosom egy 10 fős szenegáli lövész raj. Ezek úgy néznek ki, hogy van egy golyószórós (MAC 24/29)+ töltő ez utóbbi pisztolyos figura kivéve a szenegáliaknál, ahol géppisztolyos illetve rajonként van egy-egy VB gránátos. A figurák kinézetre Berthier puskával vannak felszerelve, nekem túl hosszúnak tűnnek, hogy MAS-36-osok legyenek.

MAS-38

mas38.jpg

A Pistolet Mitrailleur MAS modèle 38 (MAS Minta 38 Géppisztoly) géppisztolyt a MAS 35 kísérleti fegyverből fejlesztették ki, amely az STA 1922 és a MAS 1924 9 mm-es géppisztolyokból származott, melyeket közvetlenül az első világháború után gyártottak. A fegyver kifejlesztése előtt Franciaország különféle német és svájci gyártmányú géppisztolyokat használt.

 

MAC 24/29

mac24.jpg

A fusil mitrailleur modèle 1924 M29 egy szabványos könnyű géppuska volt, melyet a francia hadsereg használt az 1930-as évek elejétől az 1950-es évekig. Manufacture d'Armes de Châtellerault (MAC) készítette működési elve a M1918 Browning Automatic Rifle-t azaz a BAR-t másolta. Az FM 24/29 volt a szabványos szakaszszintű önműködő fegyver a francia gyalogságnál és lovasságnál a második világháború kezdetén. 1940-ben a németek számos fegyvert zsákmányoltak, melyeket fel is használtak. 1943-tól, ahogy a francia hadsereget újrafegyverezték és újraszervezték Észak-Afrikában szövetséges támogatással, az FM 24/29 rendszerben maradt, mivel a francia katonák inkább ezt a fegyvert használták, mint a B.A.R.-t.

Berthier M1907/15 ismétlőpuska

berthier.jpg

A francia hadseregben rendszeresített Lebel M1886/93 puska felett 1914-re már eljárt az idő. Végül 1916-tól leváltotta a Berthier puska, ami ugyan jobb volt, de megvoltak a maga hibái. A francia haderő rendszeresített fegyvere volt 1936-ig, amikor a francia technikusok teljesen új fegyvert terveztek és 1937-től rendszerbe állították a jóval modernebb MAS 36 típust. A Berthier puska ennek ellenére egészen az 1940-es francia összeomlásig szolgálatban maradt. A francia hadsereg amúgy sem fektetett nagy hangsúlyt a puskákra, a gyalogság fő fegyverének az aknavetőket és gránátokat tartották. Ahogy egy amerikai katona megjegyezte: a puskát leginkább arra használták, hogy legyen valamire feltűzni a szuronyt


MAS 1936 tolózáras puska

mas36.jpg

A francia hadsereg vezetőiben a 1930-as években felmerült az igény, hogy az ekkorra már igencsak elavult Lebel- és Berthiert puskákat egy, a kor követelményeinek megfelelő fegyverrel cseréljék le. Így 1937-ben, az átalakításos típusok után egy teljesen új szerkezetű puskát rendszeresítettek a francia haderőben, a Manufacture d’Armes, Saint-Etienne fegyvergyárban tervezett, 1936 mintájú MAS-puskát. Ennek szerkezete elütött a Mauser, Mannlicher, Mosszin-Nagant típusú fegyverekétől. A zár a japán Arisaka puska zárját utánozta, de annál gyengébb volt, mert nem közvetlenül a csőnél reteszelt. További hátránya a biztosító hiánya volt (1886 óta egyik francia hadipuskának sincs!). Mindezek ellenére 1936-tól megközelítőleg összesen 250 000 darabot gyártottak le belőle és állítottak szolgálatba.

Viven-Bessières puskagránát

vb_001.jpg

vb_002.jpg

 

1916-ban rendszeresített 50mm-es puskagránát, amit egy a puska végére erősített toldalék segítségével lőttek ki. A kilövéshez nem kellett speciális lőszer, a puskát a földre támasztva kellet használni, mivel a visszarúgás jelentős volt.

Folytatódjék a mustra:

Rendelkezem még egy könnyű aknavetőssel és lőszeresével

mortierm37.jpg

mortierm37_2.jpg

egy mesterlövésszel és az ő spotterével na meg egy Boys páncélelhárító puskás párral.

Van még ezen kívül egy Hotchkiss közepes géppuska

hotchkiss_03.jpg

 

hotchkiss_02.jpg

 

egy 81mm-es közepes aknavető

81mm_mortar_2.jpg

 

és egy könnyű tábori löveg, a híres 75mm-es ágyúval, ami ilyen-olyan formában, de talán világ össze hadserege használt (bizony még mi is).

75mm_howitzer_1_of_8.jpg

polish_75_mm_howitzers.jpg

Van még egy Char B1 vagy B1 bis harckocsim

charb1_2.jpg

charb1.jpg

és egy AMD Panhard 178 páncélautóm.

p178_1.jpg

A járművekkel részletesebben majd egy külön bejegyzésben foglalkozom.

 

A mustra végeztével nekiláttam egységekbe rendezni a figurákat és kapásból felmerültek azok a problémák, hogy a francia gyalogos rajok 12 fősek lehetnek a szabályok szerint (a valóságban is ennyien voltak) leszámítva a Dragon/Chasseur Portes rajokat ezek ugye gépesített, gépkocsin illetve páncélozott szállítón közlekedő alakulatok voltak. Ez utóbbiak ugyan 10 főben limitáltak, de kettő golyószórót is kaphatnak. Viszont ahogy az előbb írtam a Warlord 10 figurás rajokat árul egységként.

Érdekesség, hogy a fél lánctalpas UNIC P107, amit a francia sereg csapatszállítóként használt a Warlord kínálatában csak már mint átalakított hadizsákmány, a német szekcióban érhető el.

Sajna a szenegáliak is 12 fős rajokkal operálnak. Itt is hiányzik két figura a teljesen feltöltött rajhoz.

Arra gondoltam, hogy felállítok két sima gyalogos rajt egy-egy golyószóróval és VB gránátossal valamint egy Dragon vagy Chasseur rajt két golyószóróval. Ez 34 figura így marad még hat sima gyalogosom a HQ egységek opcionális katonáinak kiállítására. Viszont még mindig nem lesz feltöltve a szenegáli raj.

Ráadásul ezek a megmaradt figurák mind puskával felszerelt katonák és mivel a jelenlegi kínálatban mindössze egy olyan figura van, amelyik géppisztollyal rendelkezik és az is csak a French Army HQ blisterrel érhető el, külön nem, kénytelen leszek konvertálni.

wgb-fi-34-french-army-hq_grande.jpg

A golyószórósok töltőinél, akik kötelezően pisztolyosok és vásárolható opció  a géppisztoly már megcsináltam, hogy brit fegyveres műanyag keretről zsákmányolt Thompson gpi-ket alakítottam át, mert azok kissé hunyorogva, félszemmel eléggé hasonlítanak a MAS 38-ra.

french_smg_loaders_selected.jpg

Géppisztolyos pedig kellene, mert a Dragonyosok/Vadászok őrmesterének van ilyen opciója, illetve a HQ companion opciók valamint a tisztek is lehetnek gpi-sek. Ha netán felállítanék egy veterán Goup Franc/SES/GIA rajt akkor meg végképp kellene a géppisztoly mivel négy figura is használhatja a rajban. Mivel fém figurákról van szó a konvertálás eléggé limitált. A Crusader figurái között van ugyan kifejezetten géppisztolyos, ráadásul külön blisterben 4 figura, de ezek a motorbicikliző alakulatok egyenruhájában és sisakjában feszítenek nem hosszúkabátban és Adrian sisakban. A Group Franc rajnál van egy olyan lehetőségem még, hogy német MP 18 vagy MP 34-at alakítok át (van egy-kettő fém a német pioneer dobozból), mivel ezekhez nagyon hasonló fegyvert Erma EMP néven a franciák is használtak.

Mindenesetre jelenleg a már elvégzett átalakításokon túl már nem tervezek mást ezekkel a figurákkal. A problémát valószínűleg úgy fogom áthidalni, hogy veszek még egy 10 fős rajt és majd azokat konvertálom vagy a Crusader kínálatából, pótolom a hiányzó figurákat, ha azok kinézetben/méretben passzolnak a jelenlegi figuráimhoz.

A támogató és nehéz fegyverzetnél valamint a járműveknél nem merültek fel a fentihez hasonló helyzet. Mondjuk mindez nem lenne probléma, ha a Warlord nem tizesével árulná a rajokat, hanem 12 figurát tenne a dobozba. Véleményem szerint anyagilag sem nyernek ezen, legalábbis sokat nem viszont sokkal vásárló barátabb lenne a dolog. Persze lehet, hogy naiv vagyok

Ez a sereg csak fém figurákból és műgyanta járművekből áll. A Char B1 kapató műanyag verzióban is, sőt talán már csak abban, de az enyém még műgyantából van. Ez számomra azért jó, mert így relatíve gyorsan hadrendbe lehet állítani egy ilyen sereget valamint kifejezetten szeretem, ha járgányoknak van súlya. Az egyben öntött figurák sorjázása tisztítása mindig sokkal gyorsabb, mint a multipartos műanyagoké. Kivéve persze ha én csinálom.

 Amikor elkezdtem összeállítani a sereget az ötlött az eszembe, hogy nem kéne csak úgy a szokott, kicsit snassz, homokos talpon állniuk, hanem legyen benne egy kis finesz. Legyen a sereg talpainak valami kis témája. Ezért kiáltanak a támogató fegyverek hosszúkás és 60 mm átmérőjű talpai is. Hasonlót csináltam már a briteknél is ott a szétbombázott, rommá lőtt olasz/francia falu, vidéki kisváros téglafalai dobták fel a talpakat. Viszont 1940-ben azért ilyen mértékű rombolás még nem volt jellemző. A vidéki kisváros mint téma maradt, de a kerítések nagyjából épek, a kapubejárók nincsenek megerődítve csak úgy, ahogy éppen belebotlik egymásba a tétova francia szakasz egy német felderítő ékbe. Ennek megfelelően a gyalogságom kb. fele téglázott járdán trappol, a támogató fegyverzet meg mindenféle kovácsoltvas és tégla kerítések mögül lövöldöz.

A tégla járda megjelenítésére többféle megoldást használtam. Az egyik, hogy készítettem mini téglákat levegőn száradó gyurmából. Ez úgy csináltam, hogy egy darab gyurmát kinyújtottam, majd a tégla hosszának megfelelő szélességű csíkokra szabdaltam. A száradás után ezekből a csíkokból vágtam le egyesével a téglákat.

brickmaker_01.jpg

Sajnos se nem elég élethűek, se nem elég tartósak sem lettek ezek a téglácskák. A French 75 talpa ezzel a megoldással készül, a járda és a kerítés is. Ahhoz, hogy egyben maradjon át kellett az egészet itatni pillanatragasztóval. A másik megoldásom, hogy a vékony csíkokat vágtam ki megint csak a leendő tégla hosszúságában habosított PVC lemezből. A csíkokból aztán egy sablon segítségével megint csak egyesével lesznek a téglák.

brickmaker_02.jpg

Ezekből a téglákból készülhet járda, annak a szegélye, kerítés, oszlop stb…

A harmadik módszer, hogy a talpakba, belevágtam egy 1mm vastag polisztirol lemezből egy járdányi részt majd ebbe karctűvel belekarcoltam a mintát. Az egyes figurák 25mm-es körtalpainál a következőképpen jártam el. A talp egy része le van homokozva. Ennek a szélére felragasztottam a szegélyköveket, majd talpazáshoz használt folyékony fát felvittem a talpra, de nem szórtam be homokkal. A száradás után egyenesre, simára csiszoltam a talp ezen részét és végül belekarcoltam a tégla mintát, majd a tartósság miatt átitattam pillanatragasztóval. Mindez szépen megfigyelhető  a következő képeken:

 következik egy rövid bejegyzés a járművekről...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr1815466264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása