GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Pike & Shotte Project

III. Mi is legyen?

2016. február 16. - gorugrany

Az előbbi kissé hosszúra nyúlt bevezetővel értem el oda ahová a Warlord Games játéka pozícionálja magát. Aki nem ismerné a Warlord 28mm-es leginkább heroic scale, szívemnek kedves, mondhatni oldschool figurákkal foglakozik elég széles történelmi időszakokban, de van nekik egy ideje már sci-fi range-ük is. Mindenhez van saját játékrendszerük is. A Pike & Shotte néven futó rendszer alatt több részre osztják a korszakot, úgymint az Itáliai háborúk (Italian Wars 1494-1559), Európai vallásháborúk (Wars of Religion 1524-1648), Harmincéves háború (Thirty Years War 1618-1648), Az angol polgárháború (The English Civil War 1642-1652).

A Warlord gyárt is figurát mindegyik korszakhoz javarészt fémből, azonban az én zsebemhez illő, olcsó műanyagot csak az utóbbi két korszakhoz. Melyiket is válasszam? Az ECW-hez nagyobb a képi inspiráció úgymint filmek, dokumentumfilmek történelmi újrajátszók/hagyományőrzők neten fellelhető képei, talán jobban dokumentált a résztvevő egységek kiléte kinézete mégiscsak angol nahát. Viszont érzelmileg mákszemnyit sem érint meg, egyáltalán nem vonz.

Marad a Harmincéves háború angol rövidítéssel TYW. A felütésben már kifejtettem, hogy az igazi inspirációt ez a korszak nyújt nekem. Kezdjünk hát figurát gyűjteni. Az alap felállás ugye az, hogy egyszerre kell két oldalnyi seregek felállítani, hogy ha netán lenne egy jelentkező ellenfél akinek szándékában állna játszani legyen mivel. eddig oké, de melyik legyen a két oldal. A Harmincéves háború több fázisból állt és bár többé kevésbé a katolikus és a protestáns felek harcairól szólt nem igazán lehet olyan sereget felállítani, amely minden fázisban részt vett volna. A legközelebb ehhez a Habsburg császári hadak vannak, de ezek is hol spanyol, hol osztrák színekben pompáztak. Itt tehát nincs meg az mint egyéb korok wargamejeinél rómaiak+valaki, Napóleon franciái+valaki, Harmadik birodalom+valaki.

Viszont a korszak kínál egy egyedülálló lehetőséget. Ez a lehetőség abban rejlik, hogy ekkor nem nagyon voltak még egyenruhás seregek. Ez azt jelenti, hogy a világ nyugati felének katonái minden oldalon nagyjából ugyanúgy néztek ki, ugyanolyan fegyverrel harcoltak. Azaz egy spanyol vagy egy svéd muskétás 28mm-es nagyságban nem különbözik egymástól. Ez egyébként igaz Európa keleti felére is. Egy lengyel lovas modell éppúgy lehet magyar huszár mint török szpáhi. Egyedüli különbség a zászlókban van nyilván, de ez bizony könnyen orvosolható.

Ez a jelenség elég nagy terhet vesz le a vállamról, mert általában elég sokat szoktam vacillálni az ilyen kérdésekben és annak függvényében, hogy éppen milyen behatás ér akarnék francia-spanyol, császári-svéd, vagy ECW gavallér-kerekfejű sereget felállítani. Jelenleg viszont nyugodtan fúrhatok, farigcsálhatok, ragasztgathatok, neagyisten festhetek (aki ismer az most nyugodtan röhögjön hangosan), mivel az egy két egységbe való zászlós megváltoztatásával lehet akár francia akár svéd seregem is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr688397326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása