GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Bolt Action Project

Bevezetés

2020. február 09. - gorugrany

Nos igazából 2. Világháború project, mert nem feltétlenül csak a Warlord Bolt Actionjére használhatók a figurák, de semmi frappánsabb nem jutott az eszembe.

A második világégés ideje valószínűleg a leginkább, legszélesebb körben feldolgozott téma azon történelmi korok közül, amik alapján taktikai, stratégiai játékok készültek úgy számítógépre, mint asztalra figurás vagy más egyéb formában. Temérdek írott és mozgóképi anyag érhető el a témában az újságossal kezdve a könyvesboltok polcain folytatva a mozik és a televízió képernyőén át az internettel bezáróan. Mindezekhez könnyen szinte semmilyen erőfeszítés nélkül lehet hozzájutni, még olvasni sem feltétlen kell tudni. Sőt a háború nem csak valami távoli kontinensen, távoli időben zajlott, hanem itt is, ahol élünk. Nyomai sok helyen még mindig felfedezhetők a városokban, különösen Budapesten. A helyszínek bejárhatók és felismerhetők, az archív képek, mozgóképek, leírások alapján könnyedén beazonosíthatók. Családjainkban élhetnek is olyan emberek, aki átélték, ha csak gyerekként is, ahogy a „front átvonult Magyarországon”. Egyszóval szinte kézzel fogható dologról van szó. Hadijátékos szempontból persze jóformán csak a haditechnikai és a katonai vonatkozásai az érdekesek. Lehet mondani, hogy kétféle wargame figurák gyártásával foglakozó cég van, az amelyik gyárt valamilyen második világháborús témájú figurát vagy játékot és az amelyik majd fog. Ez most nem is ragoznám már tovább.

Ez a project is úgy kezdődött, mint a legtöbb. Különösebb mélyenszántó tervek nélkül behatóbb háttér és szabályismeret nélkül, pillanatnyi felindulásból vásároltam egy csomó figurát. Ezek éppen egy hobbitárs britjei voltak. Részben a Warlord műanyag részben a Great Escape fém figurái voltak. Egy részük BEF egy részük a második front európai hadszínterének figurái. Apránként jöttek ellenfélnek németek egy másik hobbistától, majd az évek során eljutottam oda ahol most vagyok 300-400 figura, 10-20 tank és jármű amelyek között van 1940 francia, brit (BEF, Desert Rats, Late War, ANZAC), német (Blitzkrieg, Afrika, Fallschirmjäger, Panzergrenadier), magyarok, szovjetek, US G.I., USMC, Japánok. Sok mindenből egy kicsi. Egyelőre az a cél, hogy egy-egy Bolt Action féle reinforced platoont ki tudjak állítani természetesen a kötelező választások mellett az opcionális választásokból  legyen a gyalogság mellé 1-2 tank, páncélautó, szállítójármű, tüzérség, géppuskák, aknavetők. Nem feltétel a játékbeli hatékonyság és pont effektivitás, habár igyekszem a járművek esetében a modellezésnél a többféle típus opció kihasználását, ha ezt a készlet engedi illetve a gyalogosoknál konvertálok, ha az adott készlet nem vagy csak kevés kívánt fegyverest tartalmaz. Konkrét példával élve, ha össze lehet rakni a tankot KV-1-nek és mindössze a torony cseréjével KV-2-nek is akkor ezt igyekszem végrehajtani.

Jelenleg az időben nem annyira régen beszerzett francia figurák összerakásával ügyködöm ez lesz majd a következő bejegyzés tárgya.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr8515466256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása