GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Pike & Shotte Project

VII. Talpalás folytatódik

2016. április 12. - gorugrany

Igazából az előző talpalásos bejegyzéshez tartozik ez a rész is.

Van aki kifesti a figurákat és csak aztán helyezi talpra és csak azután fejezi be a talpat. Ezt különösen akkor érdemes csinálni, ha a figurán is meg a talpon sok az olyan rész, amihez készre szerelve már nehéz hozzáférni. Meg aztán van aki a textúrázott talppal együtt alapoz és fest. Ilyen vagyok én is. Mivel nem a „sok figura nagytalpon” megoldást választottam ezért meg is tehetem ezt. A talpak textúráját már jó régen a Vallejo termékeivel csinálom. Legtöbbet a Grey Pumice-t, de White Pumice-t és Black Lava-t is használok. Aki nem ismerné ezeket, levegőn megkötő ragadós krémbe kevert homokról van szó. Akril festékkel nyers állapotában is színezhető. A fenti három tapasztalataim szerint annyiban különbözik egymástól, hogy változó bennük a homok mennyisége, tehát kötés után némileg eltérő a rücskösség mértéke. Illetve a Grey Pumice színezetlen, a White Pumice-ban fehér, a Black Lava-ban fekete (is) festék van. Az utóbbi kettővel faszán tönkre is lehet tenni a festett figurákat, míg a Grey átlátszóra szárad, csak a homokszemcsék látszanak.

pumices_resize.jpg

Felmerül a kérdés, hogy miért használok ilyen relatíve drága anyagokat a jó öreg faragasztó+homok kombó helyett. Mivel ezek készre kevertek, a használatuk semmilyen előkészítést nem igényel. Nem szóródik a homok, nem csöpög a ragasztó. Persze a faragasztóba is bele lehet keverni a homokot aztán tárolni valahogyan. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ez nem igazán működik. Néhány hét után a masszát megeszi a fene, pontosabban megköt, közben folyamatosan változik az állaga, de úgy egyáltalán nehéz eltalálni az éppen jó arányokat a keverésnél. A Vallejós cuccok évek óta figyelnek a polcomon, a tégelyek jól záródnak és a bennük lévő anyag változatlan minőségű. Csak figurák talpára felkenni nem találtam még jobb anyagot. Nyilván tereptár terepasztal készítéshez már túl drága, de az meg más kérdés.

A textúra masszát ilyen az e-bayen beszerzett eszközökkel szoktam csinálni.

tools_resize.jpg

A Warlord figurái egységesen egy szép ovális talapzaton állnak. Ez jó vastag és meglehetősen kitölti a 20x20-as négyzetet. Azt gondolhatnánk, hogy jó mert kevesebb pumice-t kell használni, de sajna ha talapzat teteje kilátszik a textúra alól az nagyon csúnya. Viszont befedni meg rosszabb mintha nem is lenne. Ezért azoknál a figuráknál, ahol lehet alapból levágom körbe. A terpeszben állókon figurákon, ennél a csíknál rajtahagytam ezt a talapzatot, de aztán géppel kisebbre martam ezeknél is. Na ettől meg fogom majd magam kímélni a többi regimentnél már minden figurát körülmetélek :).

A textúra megkötése után a figurák visszakerülnek a gyűjtőtalpakra. Na ekkor kiderül, hogy hol csordult túl az anyag, amit aztán sniccerrel orvoslok.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr108588648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása