GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Pike & Shotte Project

X. Színek II.

2016. május 15. - gorugrany

Eredetileg azt terveztem, hogy a ez és az előző bejegyzés egyben jelenik majd meg. Viszont sikerült elgallopírizni magamat a figurák elkészültét illetően és mivel már nagyon posztolhatnékom volt úgy döntöttem ketté szedem a festős részt. Amin és amiért elcsúsztam az leginkább annak volt köszönhető, hogy baromi régen készítettem már el egy seregnyi figurát a keretről levágástól a lakkozásig. Egyes munkafolyamatokkal egyszerűen nem terveztem és már csak akkor jutottak az eszembe, amikor már következtek, így aztán meglehetősen sok „ja és még…”  pillanatot sikerült a projectben megélnem. Ilyen pillanat adódott abból is, hogy igyekeztem az egységet tiritarkára festeni. Mindig volt egy figura, amin a kabát hajtóka vagy a gallér vagy a cipő vagy valami nem volt kifestve ezért nagyjából egy örökkévalóságnak tűnt a festés. Ennek megfelelően a következő egységet már majd jóval tervszerűbben tervezem festeni.

Magáról a festésről különösebben nem akarok értekezni. Alapszínek, amik vegyesen voltak Pentart Vallejo és GW, ahogy már írtam is.

Miután minden a helyén volt jöttek a washok, amik GW (még a névváltoztatások előttről) illetve az Army Painter gyártmányai, amik érzésre kb. ugyanazok, mint a GW, bár a csepegtetős megoldás szerintem nem a legjobb ezeknél az anyagoknál. Ezeket a színeket használtam:

szín

GW wash

Army Painter wash

Amit árnyékoltam velük

fekete

Badab Black

Dark Tone

páncél, fegyver, szürke

piros

Baal Red

Red Tone

piros színek, ha élénken akarom hagyni pl. toll

kék

Asurmen Blue

Blue Tone

kék, esetenként fehér

lila

Leviathan Purple

Purple Tone

kék, piros, arany

zöld

Thraka Green

Green Tone

kakuktojás, mert nem használtam zöld színt :)

világos barna

Gryphon Sepia

Flesh Wash

sárga, arc és kézbőr

barna

Ogryn Flesh

Soft Tone

piros, ha tompítani akartam a színe, világos barna ruházat

sötétbarna

Devlan Mud

Strong Tone

szíjazat, lábbelik, és minden más, amit nem a fentiekkel mostam be

 A GW névváltoztatás utáni washait nem ismerem, de gondolom, hogy hasonlóak, mint a régiek voltak. Azért vettem Army Painterest, mert a neten fellelt képek alapján megfelelőnek tűntek illetve a neveik többet árulnak el a színükről, mint a GW-s fantázianevek.

A figurákon highlightot nem is csináltam részben lustaságból részben mert nem is szoktam (azaz lustaságból persze :)) A talpak lefestésével fejeződött be a festés ami szimpla alapszín+szárazecsetelés.

Na itt volt egy jó nagy „ja és még…” momentum. Már vagy nyolc figura talpát műfüveztem le, amikor bevillant, hogy lakkozni is kéne a srácokat. Úgy szoktam lakkozni, hogy kap a figura egy fényes réteget spray-ből aztán réges-régen vásárolt Model Master matt lakkból még egy réteget a csillogás ellen.

model_master_matt_varnish_resize.jpg

Sajna éppen fogyóban volt a lakk spray idehaza úgyhogy elugrottam venni egy flakonnal. A Praktikerben volt is, amit kerestem sőt volt matt verzióban is. Gondoltam majd jó lesz az is. Rosszul gondoltam. Most már bizonyságom van róla, hogy a zárt térben való festékfújás ártalmas az egészségre, mivel a gutaütés kerülgetett, hogy az alsóhangon 30 órányi  munkám röpke egy perc alatt tönkre menni látszott. A spray matt lakkjának száradása után ugyanis a figurákon egy halovány, de azért jól látható fehéres, poros hatás keletkezett. Párás volt az idő, túl közelről, túl távolról, túl sokat, túl keveset fújtam. Ki tudja? Azért volt különösen bosszantó a dolog, mert a fújtam belőle tesztet és azzal a figurával semmi gond nem volt. Egy reményem maradt, hogy a Model Master ecsetelős helyrehozza a dolgot. Szerencsémre helyrehozta. Jelenleg úgy néz ki, hogy a figurák háromszoros lakkrétegben valószínűleg egy atomtámadást is átvészelnének. A már lefüvezett talpú figurákat úgy lakkoztam, hogy a fényes spayből fújta ki egy kicsit egy edénybe, majd felecseteltem rájuk és ők már eleve a hagyományos módon kapták meg a matt verziót.

A fű kétféle hosszúságú műfűvel készült. Alapból rövid szálú pázsit, amiben hosszú csomók (grass tufts) vannak, amiket előre készítettem (a hogyanról egy másik bejegyzés készül majd) .

A zászló egy ideiglenes nyomtatás csupán, afféle csak, hogy legyen már valami az osztagnak zászló azaz nincsen rögzítve a rúdon. Távlati tervem ezzel kapcsolatban, hogy a nyomtatott verziókat szépen átfestem kézzel talán így jobban illenek majd az összképbe. Nyilván majd valami egyszerűbb mintázatút kell választani, mivel nem áll szándékomban miniatűr ikonfestővé avanzsálni.

Az osztaghoz és majd a többihez is készíteni fogok egy rájuk szabott tálcát (movement tray). Ilyesmit:

pike-and-shotte-trays-1_resize.jpg

Ezzel elkészült az első Pike & Shotte osztagom. Nem jegyeztem pontosan az munkafolyamatokkal eltöltött időt, de úgy 30-40 munkaóra közé teszem az osztag elkészültét és ez azért elgondolkodtató. Habár kissé berozsdásodtam az elmúlt években az ennek köszönhető bénázások ellenére alapvetően elégedett vagyok a végeredménnyel és jó szájízzel folytatom sereg építését.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr748718712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2016.05.15. 21:00:28

Hát ezek nagyon királyul néznek ki!
Viszont írd már meg légyszi, hogy milyen wash-okat használtál. Mert ha oda jutok nekem is szükségem lesz rá és teljesen fogalmatlan vagyok a témában. Életemben egyszer használtam washt (de nagyon bejött) barnára sepiát, viszont mindenképpen fogom majd még használni ezt a technikát.
30-40 munkaóra az egész osztag keretről történő levágásától az utolsó lakkrétegig? Az nem rossz. Asszem én egy lassú tetű vagyok. :(

gorugrany 2016.05.16. 11:05:40

@HPetyo: Köszönöm szépen, örülök ha tetszik! A washokkal kapcsolatban kicsit kibővítettem a bejegyzést.
Az a 30-40 óra azért februártól május oszlik el :)

HPetyo 2016.05.16. 11:38:49

@gorugrany: Szuper, köszi. Viszont nem gondoltam, hogy ennyi félét használtál. Azt hittem a főbb színeket (piros, kék, barna) lekened, azt csókolom. Így duplán hasznos.

gorugrany 2016.05.16. 12:25:19

@HPetyo: Ha úgy csinálom, akkor az lett volna a lazúrba mártogatás.
süti beállítások módosítása