GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Napoleon project

X. Osztrák dragonyosok / Austrian dragoons / K.K. dragoner

2019. július 15. - gorugrany

Perry féle dragonyosaim fémből készültek és elég régóta pihentek ők is nett kis dobozkáikban. Ha valaki még nem találkozott volna ezzel a Perry ikrek, legalábbis ha közvetlenül tőlük rendel az ember, akkor a fém figurákat nem műanyag blisterben, hanem csinos kis papírdobozban szervírozzák, amik később is használhatók apróságok tárolására. Egy kollégám például régi órákat tárol a neki adományozottakban :).

perry_boxes.jpg

Jelenleg három féle osztrák dragonyos érhető el ebben a rangeben mindegyik 3-3 figurát tartalmaz lovastul. Van egy command, rohamozó tiszttel, aki sajátos módon a lovára van öntve, egy kürtös és egy zászlós. Három rohamozó lovas és három „kard a vállon” lovasból építhetjük meg az alakulatunkat. Nekem jelenleg kilenc figura áll a rendelkezésemre mindegyik fajtából egy-egy.

A Napoleon projectben a jelenlegi építési terveim szerint egy gyalogos egység egy zászlóaljat jelképez, minthogy ez volt a kor harcászati alapegysége és így egy lovas egység egy osztályt vagy svadront és még kismillió, nációnként változó elnevezéssel illetett alakulatot jelképez. Amely egység viszont minden esetben kettő század, vagy éppen company, squadron, troop etc., hogy a nem angol elnevezéseket meg se említsem, együtteséből létrehozott alakulat a lovasság harcászati alapegysége.

Ne feledjük az ezred és a század ebben a korban adminisztratív egységek voltak, a csatában más mértékegységekkel dolgoztak a hadvezérek.

Nos, a hogyan a gyalogságnál a figurák száma a valós alakulatok létszámát jeleníti meg közelítőleg, úgy igyekszem ezt a metódust a lovasságnál is alkalmazni. Természetesen mindkét esetben a hadjárat kezdeti a feltételezett feltöltött létszámokat veszem figyelembe. Amúgy nincs könnyű dolgom mivel Napóleon tündöklésének húsz éve alatt a különféle nációk hadseregszervezésében egy dolog volt csak állandó, a változás.

Különböző okok miatt ugyan, de állandó jelleggel szervezték át a seregeiket a generalisszimuszok. A forrásaim sokszor ellentmondóak illetve nem pontosak vagy egyáltalán semmit sem mondanak az adott időszak alakulat létszámáról. A jelenlegi potenciális seregeim közül a francia és az osztrák még úgy ahogy követhető, talán még valami szabványt is alkalmaztak, de ez a britekről távolról sem mondható el. Jelenleg a legpontosabb 1809-es információk az osztrák lovasságról vannak így ők képezik az etalont.

Ezek szerint egy osztrák nehézlovas osztály körülbelül 135 főből egy könnyűlovas pedig 150 főből állt. Ennek megfelelően egy osztrák nehézlovas egység kilenc figurát egy könnyűlovas pedig tizenkét figurát tartalmaz. A franciák lovas egységei, nehéz és könnyű egyaránt, ekkortájt 250 főből álltak így az egységeik tizenhat figurát tartalmaznak. A britekről meg lényegében annyi információm van, hogy ezredenként változott, hogy egy osztály éppen mennyi főből állt, lehettek sokkal nagyobb létszámúak, mint egy francia lovas alakulat vagy éppen kevesebben, mint egy osztrák.

Megjegyzés: nyilván a fent kikalkulált létszámok asztalon megjelenő figurák relációjában nagyban közrejátszott, hogy kilenc dragonyos figurám van mindössze. Elképzelhető, hogy kibővítem még őket, egy tucatra. A tényleges létszámok közötti különbségbe ez szerintem beleférne bőven. A rendeléssel viszont még várok ugyanis a Perry fivérek nemrég jelentették be a műanyagból tervezett osztrák lovasságukat. Német lovasság, vértesek, dragonyosok/svalizsérek illetve huszárok. Ha az áraik a jelenlegi műanyag lovassági dobozok árainál lesznek (20 font) és persze 12 figurával számolva akkor kb.  jelenlegi fémfigurák árának (36 font) feléből fognak kijönni a műanyagok.

 Szóval itt van kilenc lovasfigura, alapszíneik fehér és szürke gyorsan lemázolom mi baj lehet. Nos ahogyan már a gyalogosoknál tapasztaltam fehér egyenruhán fehér szíjazatot festeni nem mulatságos dolog. Nagyon sokat bíbelődtem ezzel a kilenc, habár a lovak miatt lényegében tizennyolc figurával. Előjött nagyon a kor csiricsáré, mindig van valami eltérő színű, apró bizbasz, ami valami jól látszó, de nehezen hozzáférhető helyen van a figurán. Még csak a puritán osztrák egyenruhák is tizenkét különböző színből állnak (plusz bemosás+highlight), a huszárok még csak eztán jönnek.

Annyit még, hogy igyekszem a figuráimat a lehető legjobban megvédeni. Ez több lakkréteget, amit általában egy flakonból fújt csillogó, majd egy ezt követő ecsetelve felvitt szuper matt réteget jelent. Az előző bejegyzésben a francia gárdavadászoknál nem említettem, hogy a csillogó lakkom jól megtréfált. Nagyon meleg volt vagy tudja a fene, de a figurákon fehéres kicsapódás keletkezett, látszólag tönkretéve az addigi munkámat. Szerencsére az ecsetelt matt lakk eltüntette ezt a fehéres valamit. Ezt kiküszöbölendő a dragonyosoknál már nem is kísérleteztem a csillogó lakkal. A terepasztal készítéséhez használtam régebben a Pentart Dekor Varnish néven futó, vízoldású, matt lakkját.

pentart_dekor_lakk_matt.jpg

Ez sűrű szinte kenőcsszerű anyag, de ecsetelhető és teljesen áttetszőre, habár nem 100%-ig mattra szárad. Jóllehet ismertem az anyagot, de óvatosságból először a figura talpán próbálkoztam.

Ezt követi a Revell olajbázisú matt lakkja, ami a jó öreg elfogyó és mára már beszerezhetetlen Model Master mattját váltotta, szerencsére pontosan ugyan olyan teljesítménnyel.

revell_matt_2.png

Itt jegyzem még meg, hogy a lovakat a Pentart barnáival fújtam Airbrusból, a talpakat meg már csak ezekkel készítem, teljesen meg vagyok velük elégedve.

Kis érdekesség még a kürtös szürkéje. A fehérre fújt ló kapott egy enyhe Armypainter Dark Tone bemosást majd szivaccsal pacsmagoltam vissza így értem el a látható állapotot.

Történelem lecke: Az osztrák haderő lovassága a kor szokásainak megfelelően könnyű és nehéz lovasságból állt. Ebben a konkrét időszakban, tehát 1809-ben a nehézlovasság és a könnyűlovasság szervezetei eltértek egymástól. Most csak a nehéz lovasságról értekezek a könnyűlovasságról majd a huszároknál ejtek szót. A nehézlovasság avagy németlovasság, ami természetesen akár a gyalogság esetében csak annyit jelentett, hogy "nem magyar", dragonyosokból és a vértesekből állt. A nehézlovas ezredek 3 osztályból azaz 6 századból álltak. A birodalomnak nyolc vértes ezrede, hat dragonyos ezrede és hat svalizsér (chevauxleger) ezrede volt. Ez utóbbiak könnyűlovasságnak számítottak, ahogyan a nevük is mutatja, de a napóleoni háborúk során több alkalommal is szervezték ezeket meg a dragonyosokat össze aztán szét. Az egyenruhájuk és fegyverzetük például teljesen egyforma volt.

austria_cuirassier_dragoon_cheveau_leger_facing_colours_1809-15.jpg

Zászló: a nehézlovasság csatában is vitte magával zászlaját könnyűlovasság meg néha igen néha nem. Osztályonként egy zászlót hordoztak, az első osztály a Leibstandartét (fehér szűzmáriás) a többi osztály Ordinärstandartét azaz a sárga uralkódói címerest.

austcav.gif

 

Na és akkor a szégyenem. Mert hát kik is ezek a frissen hadrendbe állt lovasok?

Szóval a dragonyosok. Ahogyan már azt írtam az volt a tervem, hogy az osztrák seregem olyan alakulatokból álljanak, amik a Aspern/Essling és Wagram csaták idején egy hadosztályban, hadtestben harcoltak. Nyilván ez már a Napoleon project VII. gránátos zászlóalja esetében borult, hiszen a gránátosok a tartalék hadtestben, míg a többiek a VI. hadtestben voltak. Amúgy azért is esett erre a hadtestre választásom, mert ez volt az, amely a legnagyobb változatosságot vonultatta fel a különböző alakulatok terén. Magyar gyalogság és lovasság, német gyalogság és lovasság, grenzerek, ladwehr. Gránátos az alkalmazásukból fakadóan nem és jägerek sem voltak ebben a hadtestben, de annyi baj legyen, majd vendégeskednek máshonnan.

Dragonyosok viszont voltak a VI. hadtestben Aspern/Esslignél legalábbis. Méghozzá az 1. Erzherzog Johann nevét viselő ezred mindhárom osztálya.

knotel_1_dragoner.jpg

Ahogy a mellékelt képen látszik a dragonyos ezredek a gyalogosokhoz hasonlóan eltérő hajtókaszínnel különböztették magukat egymástól. Az első ezred ennek megfelelően fekete gallért, mandzsettát és frakk szárnyain fekete csíkot viselt. Nos, ez nem nézett ki valami jól a figurákon, túlságosan egyhangúnak találtam.

A hadjárat során lovassági tartalékban még két dragonyos ezred kapott helyet (illetve Wagramnál, már az 1. ezred is a tartalékba lett vezényelve a VI. hadtestből). A 3. Knesevich és a 6. Riesch ezredek teljes létszámmal.

A 3. ezred vörös és a 6. ezred világoskék hajtóka színe közül az előbbi már jóval élénkebbnek, mondhatni mutatósabbnak tetszett.

Nos, hát így győzte le a divat a történelem komolyságát így kerekedett felül a csillogás és a kellem a zord valóságon. Így tehát az elsőül a 3. Knesevich dragonyosok álltak hadrendbe kicsin, de lassacskán bővülő osztrák seregembe.

Na aki idáig kitartott az olvasásban, az most már nézze meg a képeket a figurákról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr1114947414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Ákos Seri 2019.07.15. 14:19:27

Nagyon jók lettek. Gratula! :)

ambasa 2019.07.15. 21:01:02

Gratulálok, jó alaposan beleástad magad a témába.

Nem tudom ismered-e, de létezik egy könyv : Nagy-L. István: A császári-királyi hadsereg 1765-1815 - Szervezettörténet és létszámviszonyok. Ez a könyv közli, mind az elméleti, mind egy-két éves lebontásban a tényleges létszámadatokat ezredenként.

TG

gorugrany 2019.07.16. 09:27:42

@ambasa: Köszönöm szépen, igyekszem. Ez kb. olyan mint a makettezés össze is lehet csak úgy ragasztani a meg lekenni valamilyenre a repülőt meg lehet csinálni egy diorámát, hogy a 1940. szeptember 23-án 16 óra 13 perckor Hans Schmidt hadnagy éppen kiszáll a messzeréből a Csatorna feletti bevetés után és megszámolja a lyukakat, amit egy Spitfire lőtt a gépére. És ha már nem játszom…
Fantasy wargame-nél háttérsztorit ír az ember a seregéhez, történelminél meg kikutatja a hátteret.
Az infót is köszönöm sikerült is gyorsan megtalálnom a academia.edu-n tanulmány formájában.

Galaric 2019.07.16. 10:58:43

Gyönyörűek!

@ambasa:
Hűha ez jónak hangzik. Be is szerzem amint tudom.

gorugrany 2019.07.16. 14:21:16

@Galaric: Köszönöm szépen! A könyvet (mert mint kiderült a teljes könyvről van szó, nem csak tanulmányról) itt megtalálod: www.academia.edu/19647858/A_cs%C3%A1sz%C3%A1ri-kir%C3%A1lyi_hadsereg_1765-1815_-_Szervezett%C3%B6rt%C3%A9net_%C3%A9s_l%C3%A9tsz%C3%A1mviszonyok

Magánkiadás amúgy én a neten megvásárolható formában nem találtam egyelőre.

ambasa 2019.07.16. 20:49:46

Köszönöm a tippet, le is töltöttem, hogy meglegyen elekrtonikus formában is. Amúgy én véletlenül akadtam rá egy antikváriumba.

Ha már napóleoni idők hadseregszervezet, én ezt szoktam használni, bár valószínűleg ismeritek:
www.napoleon-series.org/military/c_organization.html

napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/

TG

gorugrany 2019.07.16. 21:03:56

@ambasa: Persze, Enrico Acerbi munkáját használom főleg, címkében ott is van a neve.
süti beállítások módosítása