GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Pike & Shotte Project

IX. Színek I.

2016. május 10. - gorugrany

Elöljáróban el kell mondanom, hogy  habár már évek óta nem játszom WHFB-t és éppúgy évek óta gyűjtögetem a történelmi figurákat, ez lesz az első egység, amit készre festek, sőt egyáltalán évek óta ezek a figurák amiket festek. Ugyanis nem tudok és nem is szeretek festeni.

Eljutottam hát oda, hogy nincs más hátra mint kifesteni a figurákat. De hogyan és milyenre? A milyenre, nekem egyszerűbb a válasz.

A XVII. század egyik jellemzője, hogy a nyugati hadseregekben nincsenek még egyenruhák. Sem abban az értelemben, hogy egységes öltözet sem abban, hogy katonaruha. Ez persze egy nagyon általánosító kijelentés. Kisebb egységek, úgymint uralkodók és gazdag urak testőrgárdái persze lehettek egyforma és egyszínű ruhában. Jelenlétük a harcmezőn elhanyagolható.  A kor divatja szerinti páncélzatok kölcsönözhettek némi azonos kinézetet, sőt egyes egységek azonos színű szalagokkal, tollakkal igyekeztek egyformának tűnni. Ezek azonban aligha nevezhetők egyenruhának és bizony a kor seregei egyfajta szín és forma kavalkádban, a minden napos ruháikban vonultak a csatamezőre. A milyenre, tehát a válasz tiritarka.

Elsőre úgy tűnik, hogy ez könnyebbé teszi a festést, hiszen minden figurát úgy festek ahogy jól esik. Nos aki festett már ki egyszerre 20+ figurát az tudja, hogy bizonyos dolgok (páncél, ruha, felszerelés) ismétlődése egyfajta áldás. Mert ha manufaktúraszerűen tudunk mindig csak egy-egy részlettel foglakozni a figurán sokkal haladósabb a festés maga, kevesebb festéket pazarolunk, habár lényegesen unalmasabb is a dolog. Ráadásul szerettem volna, ha a tiritarkaság jellemezné az alakzatot, de mégis csak legyen valami kohézió. Ez már ugye elkezdődött az összerakásnál, igyekeztem, hogy két egyforma figura ne kerüljön egymás mellé, a kohéziót a fegyverek meg a ruhák stílusa adta. Ezt kellett folytatni a színekkel is.

Itt jön az, hogy akkor milyen technikával fessem ki a srácokat. Két dolog jöhet számításba dipping vagy a hagyományos alapszín+bemosás+highlight.

A dipping borzasztóan csábító, gyors, lényegében sereg festésre kitalált dolog. Annak idején használtam is eleget goblin, skaven seregek festésekor.

Aki nem ismerné, a figurákra felvisszük az alapszíneket, majd az egész figurát bemártjuk, rendszerint sötét barna, kissé hígított falazúrba. Majd a felesleges lazúrt lerázzuk a figuráról. Ennek kevésbé fröcskölős, mocskos változata, hogy mártás helyett ecsettel visszük fel a híg lazúrt a figurára. A lényeg, hogy a mélyedésekben megül a lazúr, míg a magasabb részeket áttetszőn hagyja. Azaz lényegében olyan mintha a mostani modern washok valamelyik barnájával (pl: GW Devlan Mud és társai) egy egész figurás bemosást csinálnánk.

Van két nagy hátránya ennek a módszernek. Az egyik, hogy habár a lazúr transzparens a figurák kiálló és magasabb részein, de akkor is befolyásolja azok színét. Ez azt jelenti, hogy minden szín kap egy kis barnás árnyalatot és minden szín sötétebb tompább árnyalatú lesz. Ez akkor probléma, ha a barnával nem harmonizáló színnel van dolgunk például (kék, lila), illetve, ha szeretnénk megőrizni a színeink élénkségét tisztaságát (piros, sárga, fehér). Ezen kívül az az azonos árnyalatú,de eltérő színekből is hajlamos egyfajta azonos barnás masszát csinálni (pl. világosbarna szíjazat világos szürke kabáton). Illetve a vas, ezüst színeknek is bronzos, aranyos árnyalatot ad.

A másik nagy hátránya az, hogy a lazúr a modellfestékekhez képest egy igen vastag matéria és ráadásul száradás után bizony fénylik, mint a Salamon töke. Azaz illik matt lakkal átfesteni az egész bandát. Persze, ha valaki lakkozza a figuráit nem feltétlenül nagy hátrány a fenti dolog.

Amikor ezt a módszert használta, akkor vettem valami random márkájú paliszander (ez a legsötétebb barna árnyalatú lazúr) színű lazúrt.

lazur_resize.jpg

Aromás hígítású így lakbenzinnel kb. a tej állagára hígítottam majd a fent leírtak szerint jártam el. Az Army Painter, nem is arany hanem platina árban árul három féle Quickshade fantázianéven futó lazúrt, de ezekkel tapasztalatom nincs.

A fentiek miatt úgy döntöttem, hogy maradok a hagyományos módszernél.

Rendszerint én úgy kezdek neki a festésnek, hogy az alapozóra fújok egy a figurán dominánsan jelenlevő színt. Ha szerencsém van, akkor ez lehet az alapozó maga. Ezzel a módszerrel megspórolok némi fárasztó szem meregetést, ecsettel pacsmagolást.  Ezt régen úgy csináltam, hogy vettem valami színes festékspayt. Ez persze drága akkor, ha nem fogyasztja ki az ember a flakont és sajnos kicsi a matt színválaszték a lakkfestékre meg nem tapadnak a később felviendő színek. Itt az idő, gondoltam, hogy bevessem a jó régen megvásárolt és eddig gyakorlatilag kihasználatlan airbrushomat.  Anno pontosan azért vettem meg a kompresszort és az airbrusht, hogy kikerüljem a spay-k tökéletlenségeit, hiszen az AB-val gyakorlatilag az összes rendelkezésemre álló színt használhatom alapszínnek.

ab.jpg

Milyen festéket használjak? Meglehetősen nagy készletem van a Vallejo festékeiből, de akad GW-s is (főleg washok) viszont mind öreg, több éves és nem igazán bíztam a mennyiségükben, hogy elegek lesznek a feladatra. Tavaly ezért jól bevásároltam a Pentart akril festékeiből.

pentart.jpg

Ezekből gondoltam az AB-ben használni és úgy általában a figurákra. Nos a tapasztalatom az, hogy habár nem veheti fel a versenyt a Vallejo festékekkel, arra célra, azon a szinten, amire nekem kell bőségesen megfelelő a Pentart minősége. Az érzékeny színek esetén, mint a piros, sárga esetleg érdemes Vallejo változatot használni, viszont érdekes, hogy AB-ból fújva ezek a színek is megfelelően viselkedtek, míg ecsettel vacakok voltak.

Folytatása következik…

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr548702322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2016.05.11. 08:33:10

Címet olvasva duplán megörültem. Új poszt a blogon és láthatom, milyenre fested a figurákat. De cseles vagy. :)
Én úgy tervezem, hogy a Habsburg seregemnek azért lesz egy többé-kevésbé egységes alapszíne. Sőt a törököknek is. Ahogy olvasgattam a 17. század végére már kezdtek kialakulni az egyenruhák, amik a következő évszázad első éveire meg is valósultak. (már ami a Habsburgokat illeti)
Várom a folytatást sok-sok képpel. ;)
Üdv!

Petyo

gorugrany 2016.05.11. 09:43:06

@HPetyo: Az a helyzet, hogy ezzel a bejegyzéssel akartam befejezni a festést, de megcsúsztam a figurákkal. Az okokról terv szerint a következő bejegyzésben írok, ami ha minden jól megy akkor még a héten megtörténik.
süti beállítások módosítása