GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Pike & Shotte Project

#feherhegy400

2020. január 05. - gorugrany

021.jpg

Balogh János nemrégiben elindított egy kezdeményezést  a 28mm FB csoportban:

#feherhegy400
Mivel rengeteg kérdés merült fel, pontokba szedem a #feherhegy400 paramétereit:

28mm Pike and Shot seregeket építünk határidőre, 2020 Novemberében csatázunk velük.

  1. A talpalás egységes kell, hogy legyen. Gyalogosnak 2*2cm, lovasnak 2,5*5cm a talpa, vagy ezek többszöröse 4 gyalogos 4*4-en, 2 lovas 5*5cm-en. Ennél nagyobb ne legyen.
  2. Teljesen festett, talpalt seregeket várunk, a festés minősége nincs megadva, ahogyan tudod, akarod. 4. A csatában a játszhatósági szempontok felülírnak minden történelmi szempontot, alapvetően a Warlord Games Pike and Shot dobozaiból építkezünk. De fém figurákkal más gyártótól is teljesen jók, ha európai és 1580-1650 közöttiek. 5. Alapvetően három féle egységet várunk: 12 figurás pikás, 12 figurás muskétás, és 6 figurás lovasokat. A tüzérségnek is örülünk, az ágyúkat egyesével talpalva kérjük, a veszteségeiket markerrel jelöljük majd, tehát nincs rá semmi megkötés milyen talpra kell rakni, amire kényelmesen elfér.
  3. A csatát házi szabály alapján fogjuk játszani, a jelen elképzelés a Command and Colors társasjátékon alapul. Ez alapján minden seregnek lehet egy fő vezére és három alvezére, a csatarend alapján, jobbszárny vezére, derékhad vezére és balszárny vezére. A fővezér csata kártyákkal és tartalék csapatokkal támogatja az alvezéreit, és ha kell maga is aktiválhatja majd az egységeket de akkor elveszíti az irányítást a kártyák és a tartalékok felett. Ezzel a megoldással nyolc játékos játszhat, ha ennél többen lennénk kitalálunk rá megoldást.
  4. A projekt célja az, hogy sok embernek legyen egymással kompatibilis serege, tehát nem csak ez az egyszeri csata.

Nos, én ezt a projectet már négy éve elkezdtem anélkül, hogy tudtam volna róla, hiszen a Pike&Shotte projectben felvázolt seregépítési, talpalási metódusok többé kevésbé a János által kiírtak szerint történtek már meg. Nem volt nehéz döntés,belevágni. Nagyon remélem, hogy majd a csatában is részt tudok venni.

Amit már most is hozzá tudok tenni a projecthez, az a már elkészült császári tercio. Annyi változás van, hogy elkészítettem illetve inkább befejeztem,végre azokat a movement trayeket, amik már elég régen felébe harmadába hányódtak a figurák mellett.

További vállalásaim, amiket novemberre el szeretnék készíteni:

-Egy a már készhez hasonló létszámú tercio, tehát 36-40 fő, 16 pikás, 24 puskás. Legfeljebb a kiíráshoz képesti 4 pikás lemarad a csata során. Szeretnék egy svéd alakulatot, de lehet, hogy a csata során ez bonyodalomhoz vezetne így készítek hozzájuk katolikus és református lobogót is.

-2x12 lovas azaz ha a #feherhegy400 kiírást követjük akkor 2x2x6 lovas. A terv, hogy mindkét terció mellé kerüljön egy-egy lovas alakulat. 12 lovasnak lesz egy kapitánya,zenésze,zászlósa a #feherhegy400 utáni használatra.

-2 ágyú 4-5 fős személyzettel azaz tercionként egy-egy.

A felsorolt figurák mind meg is vannak, sorjázottak, egy részük összerakva (például a lovasság lovai), talpra kell állítani őket illetve alakulatba rendezni és persze festeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorugrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5115394330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása