GHB avagy Górugrány Hadijátékos Blogja

Bolt Action Project

I. 1940. francia hadsereg / Armée française en 1940

2020. február 09. - gorugrany

002.jpg

Hosszúkabátos francia figurák. Kellemesen anakronisztikus kinézetük miatt szerettem beléjük és talán mert valami miatt megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek a múltbéli francia fegyveres erők iránt . Ezek a harcosok akár a Nagy háború lövészárkaiból is jöhettek volna, de a vájtszeműek felfedezhetik a fegyverzetbeli különbséget. Három gyártóról tudok, akik elérhetően kínálnak a korszakból francia figurákat. Black Tree Design árul néhány lövészt, Crusader Miniatures elég szép kínálattal rendelkezik úgy az alap gyalogság, mint a gyarmati illetve a különlegesebb motoros és motorizált egységek terén. Illetve a jelenleg megkerülhetetlen Warlord Games akik, ha nem is mindennel, de gyalogos, támogató és nehézfegyver valamint járművek terén, egy helyen a legnagyobb kínálattal rendelkeznek.

 Ez utóbbi figurákból van a gyűjteményem nekem is, amit a Bolt Action szabályai szerint igyekszem seregbe szervezni.

      Először is mire azaz mikor és hol használhatók ezek a figurák. Az időkeret meglehetősen szűkös a hadszínterek sem túl bőségesek.

-Furcsa háború (Drôle de guerre, Phoney War aka Sitzkrieg). 1939 szeptemberében 12 francia hadosztály nyomult be a Saar-vidékre néhány kilométer mélyen. Velük szemben 10 német hadosztály és a Siegfried vonal. Egy hónapnyi őrjárat szintű összecsapások után a német erősítés megérkezésével a francia csapatokat visszavonták a Maginot vonalba.

-1940. április eleje, Weserübung hadművelet, német hadjárat Norvégia elfoglalásáért. Válaszul brit-francia expedíciós csapatok érkeznek. A Narvik körüli az Idegen légió (Légion étrangere)alakulatai és Alpesi vadász (Chasseurs alpins) zászlóaljak is harcoltak.

-Végül természetesen a Franciaországi hadjárat azaz a Fall Gelb illetve a Fall Rot.

Az első kivételével a vonatkozó Bolt Action kampánykönyvek a Germany Strikes és a Battle of France, ez utóbbi már a második kiadáshoz készült.

Na akkor a figurák. Egy tiszt, aki a kinézete alapján nekem inkább törzstiszt benyomását kelti. Egy tüzérségi megfigyelő a rádiójával, egy felcser és egy meg nem határozott szerepű figura MAS-38 –as géppisztollyal a kezében.  Jelenleg van 4x10 gyalogosom egy 10 fős szenegáli lövész raj. Ezek úgy néznek ki, hogy van egy golyószórós (MAC 24/29)+ töltő ez utóbbi pisztolyos figura kivéve a szenegáliaknál, ahol géppisztolyos illetve rajonként van egy-egy VB gránátos. A figurák kinézetre Berthier puskával vannak felszerelve, nekem túl hosszúnak tűnnek, hogy MAS-36-osok legyenek.

MAS-38

mas38.jpg

A Pistolet Mitrailleur MAS modèle 38 (MAS Minta 38 Géppisztoly) géppisztolyt a MAS 35 kísérleti fegyverből fejlesztették ki, amely az STA 1922 és a MAS 1924 9 mm-es géppisztolyokból származott, melyeket közvetlenül az első világháború után gyártottak. A fegyver kifejlesztése előtt Franciaország különféle német és svájci gyártmányú géppisztolyokat használt.

 

MAC 24/29

mac24.jpg

A fusil mitrailleur modèle 1924 M29 egy szabványos könnyű géppuska volt, melyet a francia hadsereg használt az 1930-as évek elejétől az 1950-es évekig. Manufacture d'Armes de Châtellerault (MAC) készítette működési elve a M1918 Browning Automatic Rifle-t azaz a BAR-t másolta. Az FM 24/29 volt a szabványos szakaszszintű önműködő fegyver a francia gyalogságnál és lovasságnál a második világháború kezdetén. 1940-ben a németek számos fegyvert zsákmányoltak, melyeket fel is használtak. 1943-tól, ahogy a francia hadsereget újrafegyverezték és újraszervezték Észak-Afrikában szövetséges támogatással, az FM 24/29 rendszerben maradt, mivel a francia katonák inkább ezt a fegyvert használták, mint a B.A.R.-t.

Berthier M1907/15 ismétlőpuska

berthier.jpg

A francia hadseregben rendszeresített Lebel M1886/93 puska felett 1914-re már eljárt az idő. Végül 1916-tól leváltotta a Berthier puska, ami ugyan jobb volt, de megvoltak a maga hibái. A francia haderő rendszeresített fegyvere volt 1936-ig, amikor a francia technikusok teljesen új fegyvert terveztek és 1937-től rendszerbe állították a jóval modernebb MAS 36 típust. A Berthier puska ennek ellenére egészen az 1940-es francia összeomlásig szolgálatban maradt. A francia hadsereg amúgy sem fektetett nagy hangsúlyt a puskákra, a gyalogság fő fegyverének az aknavetőket és gránátokat tartották. Ahogy egy amerikai katona megjegyezte: a puskát leginkább arra használták, hogy legyen valamire feltűzni a szuronyt


MAS 1936 tolózáras puska

mas36.jpg

A francia hadsereg vezetőiben a 1930-as években felmerült az igény, hogy az ekkorra már igencsak elavult Lebel- és Berthiert puskákat egy, a kor követelményeinek megfelelő fegyverrel cseréljék le. Így 1937-ben, az átalakításos típusok után egy teljesen új szerkezetű puskát rendszeresítettek a francia haderőben, a Manufacture d’Armes, Saint-Etienne fegyvergyárban tervezett, 1936 mintájú MAS-puskát. Ennek szerkezete elütött a Mauser, Mannlicher, Mosszin-Nagant típusú fegyverekétől. A zár a japán Arisaka puska zárját utánozta, de annál gyengébb volt, mert nem közvetlenül a csőnél reteszelt. További hátránya a biztosító hiánya volt (1886 óta egyik francia hadipuskának sincs!). Mindezek ellenére 1936-tól megközelítőleg összesen 250 000 darabot gyártottak le belőle és állítottak szolgálatba.

Viven-Bessières puskagránát

vb_001.jpg

vb_002.jpg

 

1916-ban rendszeresített 50mm-es puskagránát, amit egy a puska végére erősített toldalék segítségével lőttek ki. A kilövéshez nem kellett speciális lőszer, a puskát a földre támasztva kellet használni, mivel a visszarúgás jelentős volt.

Folytatódjék a mustra:

Rendelkezem még egy könnyű aknavetőssel és lőszeresével

mortierm37.jpg

mortierm37_2.jpg

egy mesterlövésszel és az ő spotterével na meg egy Boys páncélelhárító puskás párral.

Van még ezen kívül egy Hotchkiss közepes géppuska

hotchkiss_03.jpg

 

hotchkiss_02.jpg

 

egy 81mm-es közepes aknavető

81mm_mortar_2.jpg

 

és egy könnyű tábori löveg, a híres 75mm-es ágyúval, ami ilyen-olyan formában, de talán világ össze hadserege használt (bizony még mi is).

75mm_howitzer_1_of_8.jpg

polish_75_mm_howitzers.jpg

Van még egy Char B1 vagy B1 bis harckocsim

charb1_2.jpg

charb1.jpg

és egy AMD Panhard 178 páncélautóm.

p178_1.jpg

A járművekkel részletesebben majd egy külön bejegyzésben foglalkozom.

 

A mustra végeztével nekiláttam egységekbe rendezni a figurákat és kapásból felmerültek azok a problémák, hogy a francia gyalogos rajok 12 fősek lehetnek a szabályok szerint (a valóságban is ennyien voltak) leszámítva a Dragon/Chasseur Portes rajokat ezek ugye gépesített, gépkocsin illetve páncélozott szállítón közlekedő alakulatok voltak. Ez utóbbiak ugyan 10 főben limitáltak, de kettő golyószórót is kaphatnak. Viszont ahogy az előbb írtam a Warlord 10 figurás rajokat árul egységként.

Érdekesség, hogy a fél lánctalpas UNIC P107, amit a francia sereg csapatszállítóként használt a Warlord kínálatában csak már mint átalakított hadizsákmány, a német szekcióban érhető el.

Sajna a szenegáliak is 12 fős rajokkal operálnak. Itt is hiányzik két figura a teljesen feltöltött rajhoz.

Arra gondoltam, hogy felállítok két sima gyalogos rajt egy-egy golyószóróval és VB gránátossal valamint egy Dragon vagy Chasseur rajt két golyószóróval. Ez 34 figura így marad még hat sima gyalogosom a HQ egységek opcionális katonáinak kiállítására. Viszont még mindig nem lesz feltöltve a szenegáli raj.

Ráadásul ezek a megmaradt figurák mind puskával felszerelt katonák és mivel a jelenlegi kínálatban mindössze egy olyan figura van, amelyik géppisztollyal rendelkezik és az is csak a French Army HQ blisterrel érhető el, külön nem, kénytelen leszek konvertálni.

wgb-fi-34-french-army-hq_grande.jpg

A golyószórósok töltőinél, akik kötelezően pisztolyosok és vásárolható opció  a géppisztoly már megcsináltam, hogy brit fegyveres műanyag keretről zsákmányolt Thompson gpi-ket alakítottam át, mert azok kissé hunyorogva, félszemmel eléggé hasonlítanak a MAS 38-ra.

french_smg_loaders_selected.jpg

Géppisztolyos pedig kellene, mert a Dragonyosok/Vadászok őrmesterének van ilyen opciója, illetve a HQ companion opciók valamint a tisztek is lehetnek gpi-sek. Ha netán felállítanék egy veterán Goup Franc/SES/GIA rajt akkor meg végképp kellene a géppisztoly mivel négy figura is használhatja a rajban. Mivel fém figurákról van szó a konvertálás eléggé limitált. A Crusader figurái között van ugyan kifejezetten géppisztolyos, ráadásul külön blisterben 4 figura, de ezek a motorbicikliző alakulatok egyenruhájában és sisakjában feszítenek nem hosszúkabátban és Adrian sisakban. A Group Franc rajnál van egy olyan lehetőségem még, hogy német MP 18 vagy MP 34-at alakítok át (van egy-kettő fém a német pioneer dobozból), mivel ezekhez nagyon hasonló fegyvert Erma EMP néven a franciák is használtak.

Mindenesetre jelenleg a már elvégzett átalakításokon túl már nem tervezek mást ezekkel a figurákkal. A problémát valószínűleg úgy fogom áthidalni, hogy veszek még egy 10 fős rajt és majd azokat konvertálom vagy a Crusader kínálatából, pótolom a hiányzó figurákat, ha azok kinézetben/méretben passzolnak a jelenlegi figuráimhoz.

A támogató és nehéz fegyverzetnél valamint a járműveknél nem merültek fel a fentihez hasonló helyzet. Mondjuk mindez nem lenne probléma, ha a Warlord nem tizesével árulná a rajokat, hanem 12 figurát tenne a dobozba. Véleményem szerint anyagilag sem nyernek ezen, legalábbis sokat nem viszont sokkal vásárló barátabb lenne a dolog. Persze lehet, hogy naiv vagyok

Ez a sereg csak fém figurákból és műgyanta járművekből áll. A Char B1 kapató műanyag verzióban is, sőt talán már csak abban, de az enyém még műgyantából van. Ez számomra azért jó, mert így relatíve gyorsan hadrendbe lehet állítani egy ilyen sereget valamint kifejezetten szeretem, ha járgányoknak van súlya. Az egyben öntött figurák sorjázása tisztítása mindig sokkal gyorsabb, mint a multipartos műanyagoké. Kivéve persze ha én csinálom.

 Amikor elkezdtem összeállítani a sereget az ötlött az eszembe, hogy nem kéne csak úgy a szokott, kicsit snassz, homokos talpon állniuk, hanem legyen benne egy kis finesz. Legyen a sereg talpainak valami kis témája. Ezért kiáltanak a támogató fegyverek hosszúkás és 60 mm átmérőjű talpai is. Hasonlót csináltam már a briteknél is ott a szétbombázott, rommá lőtt olasz/francia falu, vidéki kisváros téglafalai dobták fel a talpakat. Viszont 1940-ben azért ilyen mértékű rombolás még nem volt jellemző. A vidéki kisváros mint téma maradt, de a kerítések nagyjából épek, a kapubejárók nincsenek megerődítve csak úgy, ahogy éppen belebotlik egymásba a tétova francia szakasz egy német felderítő ékbe. Ennek megfelelően a gyalogságom kb. fele téglázott járdán trappol, a támogató fegyverzet meg mindenféle kovácsoltvas és tégla kerítések mögül lövöldöz.

A tégla járda megjelenítésére többféle megoldást használtam. Az egyik, hogy készítettem mini téglákat levegőn száradó gyurmából. Ez úgy csináltam, hogy egy darab gyurmát kinyújtottam, majd a tégla hosszának megfelelő szélességű csíkokra szabdaltam. A száradás után ezekből a csíkokból vágtam le egyesével a téglákat.

brickmaker_01.jpg

Sajnos se nem elég élethűek, se nem elég tartósak sem lettek ezek a téglácskák. A French 75 talpa ezzel a megoldással készül, a járda és a kerítés is. Ahhoz, hogy egyben maradjon át kellett az egészet itatni pillanatragasztóval. A másik megoldásom, hogy a vékony csíkokat vágtam ki megint csak a leendő tégla hosszúságában habosított PVC lemezből. A csíkokból aztán egy sablon segítségével megint csak egyesével lesznek a téglák.

brickmaker_02.jpg

Ezekből a téglákból készülhet járda, annak a szegélye, kerítés, oszlop stb…

A harmadik módszer, hogy a talpakba, belevágtam egy 1mm vastag polisztirol lemezből egy járdányi részt majd ebbe karctűvel belekarcoltam a mintát. Az egyes figurák 25mm-es körtalpainál a következőképpen jártam el. A talp egy része le van homokozva. Ennek a szélére felragasztottam a szegélyköveket, majd talpazáshoz használt folyékony fát felvittem a talpra, de nem szórtam be homokkal. A száradás után egyenesre, simára csiszoltam a talp ezen részét és végül belekarcoltam a tégla mintát, majd a tartósság miatt átitattam pillanatragasztóval. Mindez szépen megfigyelhető  a következő képeken:

 következik egy rövid bejegyzés a járművekről...

 

 

 

 

 

Bolt Action Project

Bevezetés

Nos igazából 2. Világháború project, mert nem feltétlenül csak a Warlord Bolt Actionjére használhatók a figurák, de semmi frappánsabb nem jutott az eszembe.

A második világégés ideje valószínűleg a leginkább, legszélesebb körben feldolgozott téma azon történelmi korok közül, amik alapján taktikai, stratégiai játékok készültek úgy számítógépre, mint asztalra figurás vagy más egyéb formában. Temérdek írott és mozgóképi anyag érhető el a témában az újságossal kezdve a könyvesboltok polcain folytatva a mozik és a televízió képernyőén át az internettel bezáróan. Mindezekhez könnyen szinte semmilyen erőfeszítés nélkül lehet hozzájutni, még olvasni sem feltétlen kell tudni. Sőt a háború nem csak valami távoli kontinensen, távoli időben zajlott, hanem itt is, ahol élünk. Nyomai sok helyen még mindig felfedezhetők a városokban, különösen Budapesten. A helyszínek bejárhatók és felismerhetők, az archív képek, mozgóképek, leírások alapján könnyedén beazonosíthatók. Családjainkban élhetnek is olyan emberek, aki átélték, ha csak gyerekként is, ahogy a „front átvonult Magyarországon”. Egyszóval szinte kézzel fogható dologról van szó. Hadijátékos szempontból persze jóformán csak a haditechnikai és a katonai vonatkozásai az érdekesek. Lehet mondani, hogy kétféle wargame figurák gyártásával foglakozó cég van, az amelyik gyárt valamilyen második világháborús témájú figurát vagy játékot és az amelyik majd fog. Ez most nem is ragoznám már tovább.

Ez a project is úgy kezdődött, mint a legtöbb. Különösebb mélyenszántó tervek nélkül behatóbb háttér és szabályismeret nélkül, pillanatnyi felindulásból vásároltam egy csomó figurát. Ezek éppen egy hobbitárs britjei voltak. Részben a Warlord műanyag részben a Great Escape fém figurái voltak. Egy részük BEF egy részük a második front európai hadszínterének figurái. Apránként jöttek ellenfélnek németek egy másik hobbistától, majd az évek során eljutottam oda ahol most vagyok 300-400 figura, 10-20 tank és jármű amelyek között van 1940 francia, brit (BEF, Desert Rats, Late War, ANZAC), német (Blitzkrieg, Afrika, Fallschirmjäger, Panzergrenadier), magyarok, szovjetek, US G.I., USMC, Japánok. Sok mindenből egy kicsi. Egyelőre az a cél, hogy egy-egy Bolt Action féle reinforced platoont ki tudjak állítani természetesen a kötelező választások mellett az opcionális választásokból  legyen a gyalogság mellé 1-2 tank, páncélautó, szállítójármű, tüzérség, géppuskák, aknavetők. Nem feltétel a játékbeli hatékonyság és pont effektivitás, habár igyekszem a járművek esetében a modellezésnél a többféle típus opció kihasználását, ha ezt a készlet engedi illetve a gyalogosoknál konvertálok, ha az adott készlet nem vagy csak kevés kívánt fegyverest tartalmaz. Konkrét példával élve, ha össze lehet rakni a tankot KV-1-nek és mindössze a torony cseréjével KV-2-nek is akkor ezt igyekszem végrehajtani.

Jelenleg az időben nem annyira régen beszerzett francia figurák összerakásával ügyködöm ez lesz majd a következő bejegyzés tárgya.

Pike & Shotte Project

#feherhegy400

Mindenképpen szeretnék ajánlani egy könyvet a Harmincéves háborúval és így #feherhegy400 projecttel kapcsolatban:

Eduard Wagner: European Weapons and Warfare 1618 – 1648

Nekem a Warlord reprint verziója van meg, ami sajnos puhakötésű, ragasztott tehát nem túl strapabíró verzió, de a tartalma szerencsére nem silányabb. Csaknem 300 oldalas kötetről van szó, amiben a képek dominálnak, de ugye ahogy a mondás tartja egy kép felér ezer szóval. Nagyon aprólékosan mutatja be a kor hadviselését, a ruházatot, fegyverzetet, a fegyverek használatát, az erre történő  kiképzést, gyalogsági/lovassági alakzatokat, várostromot azaz gyakorlatilag mindent.  Olyan, mintha direk wargame segédletnek készítette volna az író. Néhány képet lőttem a könyvből ízelítőnek. Nem, nem fogom beszkennelni tessék megvásárolni, minden pennyt megér.

A Warlord minden P&Sh tematikus dobozához ad egy kis leafletet, amin információk vannak a tartalmazott egységről, egységtípusról, korról meg mindenféle ingyom-bingyom például szabályok a vonatkozó játékukhoz vagy éppen zászlók. Itt vannak azok, amik nekem meg vannak. Tessenek odavigyázni ezek nagyon nagy képek, mivel szerettem volna, hogy a tartalmazott zászlókat nyomtatni is lehessen.

És még egy kis ráadás. Szintén zászlók a korból itt vannak a P&Sh szabálykönyvből a vonatkozó képek is.

Pike & Shotte Project

#feherhegy400

021.jpg

Balogh János nemrégiben elindított egy kezdeményezést  a 28mm FB csoportban:

#feherhegy400
Mivel rengeteg kérdés merült fel, pontokba szedem a #feherhegy400 paramétereit:

28mm Pike and Shot seregeket építünk határidőre, 2020 Novemberében csatázunk velük.

  1. A talpalás egységes kell, hogy legyen. Gyalogosnak 2*2cm, lovasnak 2,5*5cm a talpa, vagy ezek többszöröse 4 gyalogos 4*4-en, 2 lovas 5*5cm-en. Ennél nagyobb ne legyen.
  2. Teljesen festett, talpalt seregeket várunk, a festés minősége nincs megadva, ahogyan tudod, akarod. 4. A csatában a játszhatósági szempontok felülírnak minden történelmi szempontot, alapvetően a Warlord Games Pike and Shot dobozaiból építkezünk. De fém figurákkal más gyártótól is teljesen jók, ha európai és 1580-1650 közöttiek. 5. Alapvetően három féle egységet várunk: 12 figurás pikás, 12 figurás muskétás, és 6 figurás lovasokat. A tüzérségnek is örülünk, az ágyúkat egyesével talpalva kérjük, a veszteségeiket markerrel jelöljük majd, tehát nincs rá semmi megkötés milyen talpra kell rakni, amire kényelmesen elfér.
  3. A csatát házi szabály alapján fogjuk játszani, a jelen elképzelés a Command and Colors társasjátékon alapul. Ez alapján minden seregnek lehet egy fő vezére és három alvezére, a csatarend alapján, jobbszárny vezére, derékhad vezére és balszárny vezére. A fővezér csata kártyákkal és tartalék csapatokkal támogatja az alvezéreit, és ha kell maga is aktiválhatja majd az egységeket de akkor elveszíti az irányítást a kártyák és a tartalékok felett. Ezzel a megoldással nyolc játékos játszhat, ha ennél többen lennénk kitalálunk rá megoldást.
  4. A projekt célja az, hogy sok embernek legyen egymással kompatibilis serege, tehát nem csak ez az egyszeri csata.

Nos, én ezt a projectet már négy éve elkezdtem anélkül, hogy tudtam volna róla, hiszen a Pike&Shotte projectben felvázolt seregépítési, talpalási metódusok többé kevésbé a János által kiírtak szerint történtek már meg. Nem volt nehéz döntés,belevágni. Nagyon remélem, hogy majd a csatában is részt tudok venni.

Amit már most is hozzá tudok tenni a projecthez, az a már elkészült császári tercio. Annyi változás van, hogy elkészítettem illetve inkább befejeztem,végre azokat a movement trayeket, amik már elég régen felébe harmadába hányódtak a figurák mellett.

További vállalásaim, amiket novemberre el szeretnék készíteni:

-Egy a már készhez hasonló létszámú tercio, tehát 36-40 fő, 16 pikás, 24 puskás. Legfeljebb a kiíráshoz képesti 4 pikás lemarad a csata során. Szeretnék egy svéd alakulatot, de lehet, hogy a csata során ez bonyodalomhoz vezetne így készítek hozzájuk katolikus és református lobogót is.

-2x12 lovas azaz ha a #feherhegy400 kiírást követjük akkor 2x2x6 lovas. A terv, hogy mindkét terció mellé kerüljön egy-egy lovas alakulat. 12 lovasnak lesz egy kapitánya,zenésze,zászlósa a #feherhegy400 utáni használatra.

-2 ágyú 4-5 fős személyzettel azaz tercionként egy-egy.

A felsorolt figurák mind meg is vannak, sorjázottak, egy részük összerakva (például a lovasság lovai), talpra kell állítani őket illetve alakulatba rendezni és persze festeni.

Napoleon project

XI. Osztrák tüzérség / Austrian artillery / K.K. Artillerie

Na, ez az előzőnél jóval rövidebb bejegyzés lesz. Perry-ék ágyúi és kezelői. db 6 fontos és egy fontos tarack. Ezek így akár lehetnek egyes lövegek, egy vagy több üteg is a játék léptékének megfelelően.

Történelemlecke: 1809-ben az osztrák hadsereg tábori tüzérségének szervezete elég nagy eltérést mutat a békeidős és a háborús állapotok között. A tüzérség békeidőben, adminisztratív szempontok szerint 4 ezredbe, azokon belül zászlóaljakba, századokba, szervezve a birodalom területén szétszórva állomásozik. Míg a hadjáratok alatt ezeknek az egységeknek az állományából ütegeket képeznek és a hadosztályokhoz, dandárokhoz beosztva teljesítenek szolgálatot. Ezekből az ütegekből kétféle volt. A dandár ütegek (brigade batteries) a gyalogság és lovasság mellé voltak rendelve. Ezek elhelyezéséről, alkalmazásáról a dandár parancsnoka önállóan döntött. Ezek az ütegek 4db 3 vagy 6 fontos ágyúból és 2db 7 fontos tarackból álltak. A pozíciós ütegek (unterschützungbatteries) a közvetlenül hadtestek alá voltak rendelve, egy üteg 4db 6 vagy 12 fontos ágyúból és 2db 7 fontos tarackból állt. Ezen hadjárat alatt külön tüzérségi tartalékot nem képeztek, de sokszor előfordult, hogy a főparancsnok Károly főherceg maga rendelkezett egy-egy pozíciós üteg bevetéséről. A rendszer működött, mivel Napóleon az asperni vereség egyik okának az erős osztrák tüzérséget jelölte meg.

Néhány Bolt Action és ACW löveget már készítettem a egy módszerrel, aminél egy nagyobb talpra helyezem az ágyút és az egyénileg talpalt tüzéreknek kialakítok egy-egy helyet a talpon. Most kipróbáltam ezt a metódust és jelenleg tetszik valószínű, hogy a brit és a francia ágyúk is hasonló megoldást kapnak.

Természetesen ezeknél a modelleknél is kellett valaminek történnie. Maga a talpalás, festés, lakkozás teljesen zökkenőmentesen történt. Annyira, hogy csak most miközben a bloghoz készítettem elő a képeket vettem észre, hogy a lövegtalpakról hiányzik az irányzó berendezés. Annyira hiányzik, hogy valahová elkeveredtek, sőt meglehet, hogy egyszerűen öntőcsonknak néztem és kidobtam őket. Na ezért nem készítek 6 meg 3 milliméteres seregeket, mert időnként a fél sereget kidobnám a kukába, mert szemétnek nézném :) Mindenesetre, ha előkerülnek, akkor pótolom a hiányukat. Azért tegye fel a kezét az, aki akkor is észreveszi a hiányt ha nem szólok. :)

Update: meglettek a hiányzó alkatrészek. Természetesen szemétnek néztem őket és a többi Perry fémfiguráról lejövő öntőcsonkokkal együtt találtam meg. Szerencsére még az ilyen dolgokat is meg szoktam tartani, mert ugye hátha jó lesz még valamire. Erről lenne szó amúgy:

austrian_napoleonic_artillery_1792-1815.jpg

 

 

Update 2: Miután gyorsan kifestettem és a helyükre illesztettem a a darabkákat újra befotóztam a teljes társaságot. Így most már az upgradelt képek vannak a galériában.

 

Napoleon project

X. Osztrák dragonyosok / Austrian dragoons / K.K. dragoner

Perry féle dragonyosaim fémből készültek és elég régóta pihentek ők is nett kis dobozkáikban. Ha valaki még nem találkozott volna ezzel a Perry ikrek, legalábbis ha közvetlenül tőlük rendel az ember, akkor a fém figurákat nem műanyag blisterben, hanem csinos kis papírdobozban szervírozzák, amik később is használhatók apróságok tárolására. Egy kollégám például régi órákat tárol a neki adományozottakban :).

perry_boxes.jpg

Jelenleg három féle osztrák dragonyos érhető el ebben a rangeben mindegyik 3-3 figurát tartalmaz lovastul. Van egy command, rohamozó tiszttel, aki sajátos módon a lovára van öntve, egy kürtös és egy zászlós. Három rohamozó lovas és három „kard a vállon” lovasból építhetjük meg az alakulatunkat. Nekem jelenleg kilenc figura áll a rendelkezésemre mindegyik fajtából egy-egy.

A Napoleon projectben a jelenlegi építési terveim szerint egy gyalogos egység egy zászlóaljat jelképez, minthogy ez volt a kor harcászati alapegysége és így egy lovas egység egy osztályt vagy svadront és még kismillió, nációnként változó elnevezéssel illetett alakulatot jelképez. Amely egység viszont minden esetben kettő század, vagy éppen company, squadron, troop etc., hogy a nem angol elnevezéseket meg se említsem, együtteséből létrehozott alakulat a lovasság harcászati alapegysége.

Ne feledjük az ezred és a század ebben a korban adminisztratív egységek voltak, a csatában más mértékegységekkel dolgoztak a hadvezérek.

Nos, a hogyan a gyalogságnál a figurák száma a valós alakulatok létszámát jeleníti meg közelítőleg, úgy igyekszem ezt a metódust a lovasságnál is alkalmazni. Természetesen mindkét esetben a hadjárat kezdeti a feltételezett feltöltött létszámokat veszem figyelembe. Amúgy nincs könnyű dolgom mivel Napóleon tündöklésének húsz éve alatt a különféle nációk hadseregszervezésében egy dolog volt csak állandó, a változás.

Különböző okok miatt ugyan, de állandó jelleggel szervezték át a seregeiket a generalisszimuszok. A forrásaim sokszor ellentmondóak illetve nem pontosak vagy egyáltalán semmit sem mondanak az adott időszak alakulat létszámáról. A jelenlegi potenciális seregeim közül a francia és az osztrák még úgy ahogy követhető, talán még valami szabványt is alkalmaztak, de ez a britekről távolról sem mondható el. Jelenleg a legpontosabb 1809-es információk az osztrák lovasságról vannak így ők képezik az etalont.

Ezek szerint egy osztrák nehézlovas osztály körülbelül 135 főből egy könnyűlovas pedig 150 főből állt. Ennek megfelelően egy osztrák nehézlovas egység kilenc figurát egy könnyűlovas pedig tizenkét figurát tartalmaz. A franciák lovas egységei, nehéz és könnyű egyaránt, ekkortájt 250 főből álltak így az egységeik tizenhat figurát tartalmaznak. A britekről meg lényegében annyi információm van, hogy ezredenként változott, hogy egy osztály éppen mennyi főből állt, lehettek sokkal nagyobb létszámúak, mint egy francia lovas alakulat vagy éppen kevesebben, mint egy osztrák.

Megjegyzés: nyilván a fent kikalkulált létszámok asztalon megjelenő figurák relációjában nagyban közrejátszott, hogy kilenc dragonyos figurám van mindössze. Elképzelhető, hogy kibővítem még őket, egy tucatra. A tényleges létszámok közötti különbségbe ez szerintem beleférne bőven. A rendeléssel viszont még várok ugyanis a Perry fivérek nemrég jelentették be a műanyagból tervezett osztrák lovasságukat. Német lovasság, vértesek, dragonyosok/svalizsérek illetve huszárok. Ha az áraik a jelenlegi műanyag lovassági dobozok árainál lesznek (20 font) és persze 12 figurával számolva akkor kb.  jelenlegi fémfigurák árának (36 font) feléből fognak kijönni a műanyagok.

 Szóval itt van kilenc lovasfigura, alapszíneik fehér és szürke gyorsan lemázolom mi baj lehet. Nos ahogyan már a gyalogosoknál tapasztaltam fehér egyenruhán fehér szíjazatot festeni nem mulatságos dolog. Nagyon sokat bíbelődtem ezzel a kilenc, habár a lovak miatt lényegében tizennyolc figurával. Előjött nagyon a kor csiricsáré, mindig van valami eltérő színű, apró bizbasz, ami valami jól látszó, de nehezen hozzáférhető helyen van a figurán. Még csak a puritán osztrák egyenruhák is tizenkét különböző színből állnak (plusz bemosás+highlight), a huszárok még csak eztán jönnek.

Annyit még, hogy igyekszem a figuráimat a lehető legjobban megvédeni. Ez több lakkréteget, amit általában egy flakonból fújt csillogó, majd egy ezt követő ecsetelve felvitt szuper matt réteget jelent. Az előző bejegyzésben a francia gárdavadászoknál nem említettem, hogy a csillogó lakkom jól megtréfált. Nagyon meleg volt vagy tudja a fene, de a figurákon fehéres kicsapódás keletkezett, látszólag tönkretéve az addigi munkámat. Szerencsére az ecsetelt matt lakk eltüntette ezt a fehéres valamit. Ezt kiküszöbölendő a dragonyosoknál már nem is kísérleteztem a csillogó lakkal. A terepasztal készítéséhez használtam régebben a Pentart Dekor Varnish néven futó, vízoldású, matt lakkját.

pentart_dekor_lakk_matt.jpg

Ez sűrű szinte kenőcsszerű anyag, de ecsetelhető és teljesen áttetszőre, habár nem 100%-ig mattra szárad. Jóllehet ismertem az anyagot, de óvatosságból először a figura talpán próbálkoztam.

Ezt követi a Revell olajbázisú matt lakkja, ami a jó öreg elfogyó és mára már beszerezhetetlen Model Master mattját váltotta, szerencsére pontosan ugyan olyan teljesítménnyel.

revell_matt_2.png

Itt jegyzem még meg, hogy a lovakat a Pentart barnáival fújtam Airbrusból, a talpakat meg már csak ezekkel készítem, teljesen meg vagyok velük elégedve.

Kis érdekesség még a kürtös szürkéje. A fehérre fújt ló kapott egy enyhe Armypainter Dark Tone bemosást majd szivaccsal pacsmagoltam vissza így értem el a látható állapotot.

Történelem lecke: Az osztrák haderő lovassága a kor szokásainak megfelelően könnyű és nehéz lovasságból állt. Ebben a konkrét időszakban, tehát 1809-ben a nehézlovasság és a könnyűlovasság szervezetei eltértek egymástól. Most csak a nehéz lovasságról értekezek a könnyűlovasságról majd a huszároknál ejtek szót. A nehézlovasság avagy németlovasság, ami természetesen akár a gyalogság esetében csak annyit jelentett, hogy "nem magyar", dragonyosokból és a vértesekből állt. A nehézlovas ezredek 3 osztályból azaz 6 századból álltak. A birodalomnak nyolc vértes ezrede, hat dragonyos ezrede és hat svalizsér (chevauxleger) ezrede volt. Ez utóbbiak könnyűlovasságnak számítottak, ahogyan a nevük is mutatja, de a napóleoni háborúk során több alkalommal is szervezték ezeket meg a dragonyosokat össze aztán szét. Az egyenruhájuk és fegyverzetük például teljesen egyforma volt.

austria_cuirassier_dragoon_cheveau_leger_facing_colours_1809-15.jpg

Zászló: a nehézlovasság csatában is vitte magával zászlaját könnyűlovasság meg néha igen néha nem. Osztályonként egy zászlót hordoztak, az első osztály a Leibstandartét (fehér szűzmáriás) a többi osztály Ordinärstandartét azaz a sárga uralkódói címerest.

austcav.gif

 

Na és akkor a szégyenem. Mert hát kik is ezek a frissen hadrendbe állt lovasok?

Szóval a dragonyosok. Ahogyan már azt írtam az volt a tervem, hogy az osztrák seregem olyan alakulatokból álljanak, amik a Aspern/Essling és Wagram csaták idején egy hadosztályban, hadtestben harcoltak. Nyilván ez már a Napoleon project VII. gránátos zászlóalja esetében borult, hiszen a gránátosok a tartalék hadtestben, míg a többiek a VI. hadtestben voltak. Amúgy azért is esett erre a hadtestre választásom, mert ez volt az, amely a legnagyobb változatosságot vonultatta fel a különböző alakulatok terén. Magyar gyalogság és lovasság, német gyalogság és lovasság, grenzerek, ladwehr. Gránátos az alkalmazásukból fakadóan nem és jägerek sem voltak ebben a hadtestben, de annyi baj legyen, majd vendégeskednek máshonnan.

Dragonyosok viszont voltak a VI. hadtestben Aspern/Esslignél legalábbis. Méghozzá az 1. Erzherzog Johann nevét viselő ezred mindhárom osztálya.

knotel_1_dragoner.jpg

Ahogy a mellékelt képen látszik a dragonyos ezredek a gyalogosokhoz hasonlóan eltérő hajtókaszínnel különböztették magukat egymástól. Az első ezred ennek megfelelően fekete gallért, mandzsettát és frakk szárnyain fekete csíkot viselt. Nos, ez nem nézett ki valami jól a figurákon, túlságosan egyhangúnak találtam.

A hadjárat során lovassági tartalékban még két dragonyos ezred kapott helyet (illetve Wagramnál, már az 1. ezred is a tartalékba lett vezényelve a VI. hadtestből). A 3. Knesevich és a 6. Riesch ezredek teljes létszámmal.

A 3. ezred vörös és a 6. ezred világoskék hajtóka színe közül az előbbi már jóval élénkebbnek, mondhatni mutatósabbnak tetszett.

Nos, hát így győzte le a divat a történelem komolyságát így kerekedett felül a csillogás és a kellem a zord valóságon. Így tehát az elsőül a 3. Knesevich dragonyosok álltak hadrendbe kicsin, de lassacskán bővülő osztrák seregembe.

Na aki idáig kitartott az olvasásban, az most már nézze meg a képeket a figurákról:

 

Napoleon project

IX. Napóleon Régi Gárdájának gyalogos vadászai / Napoleon’s Old Guard Foot Chasseur

Illetve a legautentikusabban Chasseurs à pied de la vieille Garde de Napoleon. Közülük is az első ezred első zászlóalja. Mint már említettem volt ezeket a figurákat szereztem be másodjára a Perry francia sorgyalogság után sok-sok évvel ezelőtt. Ezeket használtan vettem egy hobbitárstól (már nem emlékszem, hogy kitől) aki valószínűleg azóta is csuklik néha. Néhány figurát ugyanis összerakott és pillanatragasztót használt, az erre a célra sokkal alkalmasabb modellragasztó helyett.  Mi a baj ezzel? A pillanatragasztó kiváló nagy, sima vagy egymásba tökéletesen illő felületek ragasztására. Viszont ha a ragasztandó tárgy nem ilyen, ráadásul a rugalmassága eltér a megszilárdult ragasztóétól, akkor csapolni kell ugyanis a csapolással megvalósítjuk a fenti kritériumokat. Ha ezt nem teszed meg akkor a figuráid, legyenek azok bármiből idővel valamilyen erőhatásra szét fognak esni. Nem kell ám nagy erőhatásra gondolni, elég például megfogni a figurát, hogy a kezedben maradjon valamelyik alkatrésze. Sőt ezek közül a srácok közül volt olyan, amelyiknek egyszerűen, magától lepottyant a karja pedig csak a polcon állt. Természetesen igyekeztem letisztogatni őket, de valószínűleg nem végeztem elég alapos munkát, mivel a legutóbb az egyik félig festett figura feje maradt a kezemben. Szóval ezt a kedves hobbitársat azóta is emlegetem.

Szóval rájuk fért már, hogy elkészüljenek és íme.

Történelem lecke: A Császári Gárda 1804-ben alakult vagyis kapta meg végső nevét La Garde Impériale mivel szervezetileg lényegében 1799 óta létezett (ennél most nem mennék régebbre) Konzuli Gárdaként. Gárda gyalogságának alapja egy gránátos és egy vadász regiment volt és az idők során folyamatosan hízott egyre nagyobbra és persze folyamatosan változott a szervezet rendszere is. Egy ezred két ezred, 2 zászlóalj, hat századból, nyolcból, négyből, utána lehet nézni, de bogozgatni kell rendesen. 1809-es állapot szerint egy gyalogos vadász regiment volt a Császári Gárdában két zászlóaljjal, amik 4-4 századból álltak körülbelül 200-250 emberrel mindegyikben. A Gárda alapvetően a tartalék szerepét töltötte be Napóleon csatáiba és nem mindig vetették be, de Esslignél bizony harcolni kényszerültek, sőt a frissen alapított Fiatal Gárda jelentős veszteségeket is szenvedett. Annyit kell még tudni, hogy a 1809-ben Régi Gárda az Ibériai-félszigeten vitézkedett vagy inkább csak morgott, de az osztrákok elleni hadjáratra transzportálták a Grande Armée-ba. A sietség nyilván még több morgásra késztette őket.

 

A Victrix Old Guard Chasseurs doboza 60 figurát tartalmaz kabátban, vagy köpenyben ahogy tetszik. Van még két hasonló dobozuk a Old Guard Grenadiers és Middle Imperial Guard néven. Ha jól gondolom illetve a figurákról készült képeket elnézve a keretek valószínűleg csak a fejekben különböznek egymástól. Az egységem négy hat figurás gyűjtőtalpból áll a fentebb taglalt szervezeti egységet szimbolizálva. A doboz megmaradt figuráiból valószínűleg könnyű gyalogos (infanterie légère) zászlóalj készül majdan. A Gárda nem feltétlenül az ellenfelüknek készülő osztrákjaim ellen harcolt a hadjárat során, de mindenképpen szerettem volna egy ilyen egységet is a francia seregembe különösképpen, mivel  vannak ilyen figuráim :).

Az eddig elkészített összes figurám közül ezeket volt a legkönnyebb befotózni, mivel végre valahára készítettem egy forgó zsámolyt, amivel az egység megbontása nélkül tudom forgatni őket egyszerre. A forgó zsámoly cserépalátétből készült, ami egy kis tengelyen és csapágyon forog, a felszíne meg véleményem szerit jól néz ki így terep szerűen megcsinálva.

foto_platform.jpg

Napoleon project

VIII. Osztrák vadászok konverzió

Egyelőre csak a figurák konvertálásával készültem el és eredetileg nem akartam már step-by-step bejegyzéseket, csak olyat, amiben a teljes egység kikenve-kifestve, nyalkán áll a talpán. Viszont ezek itt mind a huszonnégyen konvertálva vannak. A térdelő és a futó figurák Victrix osztrákokból készültek plusz drót meg greenstuff a többiek Perry osztrákokból darabolva. A figurák kezében a 1795M. Jäger-stutzen a saját muskétájuk rövidebbre vágva plusz a régebbről megmaradt nomeg a saját Perry muskéták csővégei. Ezek ugyanis határozottabb kinézetűek voltak a Victrix változatoknál. A kard szuronyok sztirol lapból vágva a hüvelyeik meg a Warlord AWI gyalogságok kardjaiból készültek. A kürtös szintén egy AWI kürtöt fúj a tiszt meg egy brit tiszt pisztolyát szorongatja.

Egyelőre még nem döntöttem el, hogy melyik regiment vadászai legyenek, de amikor kész lesznek, akkor újabb bejegyzés fog erről szólni.

Múlt, jelen, jövő...

Avagy nem vesztem el.

Több mint egy éve nem készült bejegyzés a blogra. Nos, a futó projektek folyamatos dokumentálása elég strapás, amihez nem sok kedvem van, teljesen kész, talpalt, kifestett figurák meg nem készültek azóta.

Persze nem voltam tétlen ezen idő alatt. Mivel sikeresen diszlokáltam másfél évvel ezelőtt egy tágasabb otthonba, lehetőségem nyílt egy kvázi állandó terepasztal felállítására és egy kompakt, minden jóval felszerelt műhely létesítésére is. Az asztal még nincsen készen, szokás szerint a festés hibázik, de már majdnem. Illetve nagyjából ezer egyéb, különböző korszakot érintő projekt van az elkészültség avagy elkészületlenség különböző fázisaiban. Mondhatjuk elaprózom magam, de néhány havonta átvándorol az érdeklődésem fókusza egyik korról a másikra. Ilyenkor elcsomagolom azt, ami már kevésbé fontos és előveszem, azt ami akkor válik érdekesebbé. Idővel persze körbefordul minden project, szóval ha extra lassan is, de azért minden készülget. Én így szeretem :)

Szóval jelenleg csak pár képet rakok fel azokról a dolgokról (a teljesség igénye nélkül), amikhez legalábbis a sorjázás szintjén hozzányúltam.

American Civil War. Konföderációs és uniós csapatok gyalogság, lovasság tüzérség Perryéktől. A szortimerben a fémfigurák Foundry uniósok nagykabátba.

American War of Independence. Wargames Factory/Warlord műanyagok. Britek, gyarmatiak és indiánok.

 

Némi ókori római és makedón meg barbárok (germánok kelták). Warlord az előbbiek Cézár katonái a fémek meg igazi vegyesfelvágott a kelta pucérpasi projecthez. A terv, hogy görög pucér hoplitákat is csinálok ahhoz kellenek. Na meg ott hempereg egy harci elefánt is :)

Bolt Action. Britek, szovjetek, németek. Többiek kereten.

Egy kis fantasy. Frostgrave, Dragon Rampant, Saga a szándék. Ezek éppen a törpe konverziók, amelyek a Osprey/Northstar Oathmark dobozából készültek.Különösen jól esett ezekkel bíbelődni, mivel a hobbi minden aspektusából a konvertálást szeretem a legjobban és a történelmi figurákkal nem sok lehetőség ilyen akad.

Perry és Fireforge plusz némi egyéb figura. Lényegében ez is fantasy, mivel a Song of Ice and Fire kvázi középkori világába helyezném el őket. Leginkább azért, mert így vegyíthetem a csaknem 300 évet felölelő fegyverzetű figurákat :)

 

 Napóleon project. Perry, Victrix, Warlord. Franciák, britek, osztrákok. Végre belekezdtem a Guard Chasseurjeim festésébe, akik már ősidők óta megvannak. Illetve Károly főherceg hadereje hajtott végre egy mass mobilizationt. Kettő osztály huszár egy osztály dragonyos, egy 2 ágyús 1 tarackos üteg és egy Landwehr zászlóalj. Jelenleg ez az aktív project.

 Warlord Pike&Shotte range. A zacskókban kis dobozokban, fém lovasok vannak, vértesek megy dragonyosok.

shogun.jpg

 Némi Sengoku Jidai. Netán Test of Honour. A fémek nagyobbrészt ez utóbbi figurái, bár van köztük pár Perry figura is.

Az asztal. Moduláris 2x2 lábas (pontosabban, majd ha elkészül teljesen, akkor elregélem mekkora és miért). Az egymásra halmozott micsodák olyan modulok, amik dombot tartalmaznak.

 

Épületek. Egy lézervágott Sarissa Precision templomkapu Japánba vagy fantasyhez. Illetve egy kis kőtemplom, fogadó, meg pár nádtetős parasztház középkorhoz (főleg ehhez szánom), de vidéki környezetben illik majd minden korhoz és a fantasy világokhoz is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelta project

III. Kelta lovasok / Celtic horsemen

Warlord kelta lovasok tízen egy dobozban. A lovak fémből készültek úgy hogy a lovasok deréktól lefelé rá vannak mintázva a lovakra. A felsőtestek némi fém kiegészítővel (zászló, carnyx) a gyalogos műanyag figurákból állíthatók ki. Szerettem pingálni a lovakat is meg a figurákat igyekeztem minél tarkábbra, de még harmonikusra festeni a csapatot . Érdekesség, hogy mivel csak tízen vannak nem kaptak gyűjtőtalpat, habár a talpuk mágneses,  mivel semmilyen értelmes elosztás sem lehetséges. Idővel majd készül még melléjük két figura és akkor már felvehetik a jobban hangzó lovasság nevet :)